Hoe overleef ik de quarantaine vanwege het Coronavirus?

0
1905

Sinds in maart ook in Nederland de eerste besmettingen met het coronavirus werden geconstateerd werden er maatregelen genomen o m een te snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit was nodig om te voorkomen dat de ziekenhuizen met name het aantal opnames op de Intensive Care niet aan konden. Nederland ging niet in totale lockdown, zoals sommige andere landen, maar de inwoners werd wel dringend geadviseerd om zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden. Om die reden gingen ook alle scholen dicht en werd mensen verzocht zo veel mogelijk thuis te werken. Dit kan grote impact hebben op het gezinsleven.

Zorg voor privé tijd

Het is belangrijk dat je, als je kinderen hele dagen thuis zijn omdat de scholen zijn gesloten, af en toe ook even tijd voor jezelf hebt. Zijn jij en je partner beiden  thuis, plan dan in dat je apart van elkaar bijvoorbeeld buiten even een rondje loopt. Dat is in Nederland nog steeds toegestaan. Ook mag je overigens met je gezin wel gewoon op straat komen, alleen bij mensen die geen gezin vormen is de social distance van anderhalve meter vereist. Houd ook als dat enigszins mogelijk is contact met je collega’s door te bellen, te mailen of via Skype of aanverwante communicatiemogelijkheden.

Waarom is de thuisisolatie zo noodzakelijk?

Covid-19, de ziekte die het coronavirus kan veroorzaken, is zeer besmettelijk. Dat betekent dat iemand die besmet is, heel eenvoudig anderen kan besmetten. Covid-19 is ook zeker geen ‘griepje’. De symptomen kunnen zeer heftig zijn. Vooral ouderen en mensen die al andere aandoeningen onder de leden hebben zoals hartproblemen, kanker of luchtwegproblemen, kunnen zeer ernstig ziek worden en overlijden als ze Covid-19 oplopen. Daarom moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat met name deze groepen het virus oplopen. Daarom zijn ook alle verzorgingstehuizen voor ouderen gesloten voor bezoekers en mogen in de ziekenhuizen mensen slechts beperkt op bezoek komen.

Probeer spanningen thuis te voorkomen

De thuisisolatie is voor veel gezinnen een enorme opgave. Bedenk dat jonge kinderen onder de 12 jaar wel buiten mogen spelen. Uit hoe het virus zich tot nu  toe manifesteert blijkt dat deze groep een verminderde kans op besmetting heeft. Maar vermijd dat je kind naar een drukke speeltuin gaat of op een andere manier met veel andere mensen in aanraking komt. Leer ook je kinderen aan regelmatig goed hun handen te wassen. Dat kan sowieso geen kwaad, maar is zeker nu gewoon erg belangrijk.

Bedenk dat de regering de maatregelen niet neemt om de Nederlanders te pesten, maar om te voorkomen dat er veel meer doden vallen dan nu al het geval is. Vooral in de provincie Noord-Brabant is de situatie soms hartverscheurend. Dagelijks sterven tientallen mensen in een gebied dat relatief klein is. Het doel is om tegen elke prijs te voorkomen dat ook in andere delen van het land zo veel doden zullen vallen. Het doel van de thuisisolatie is om groepsimmuniteit op te bouwen zodat in de toekomst, als het virus nog eens de kop opsteekt, weer veel mensen besmet zullen worden.