Het coronavirus, wat houdt het in?

0
2206

Als je het nieuws ook maar enigszins volgt kun je niet meer om het coronavirus heen. Al wekenlang domineert dit virus het nieuws. Het virus verspreidt zich via de luchtwegen. Intussen zijn er al duizenden mensen ziek geworden en honderden mensen overleden. De angst voor een snelle verspreiding gaat de hele wereld over, maar wat houdt het coronavirus nou eigenlijk in en wat wordt er tegen gedaan om verdere besmetting te voorkomen.

De oorsprong van het coronavirus

Het is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk vindt de oorsprong van het virus zich in China. Het virus heeft zich verspreid van mens op dier via aanraking van dierlijke producten op een markt in de stad Wuhan. Intussen is het virus verder verspreid en bevindt het virus zich inmiddels vrijwel overal. Voor Chinezen gold 25 januari als het Chinees Nieuwjaar, wat resulteerde in een massale reisbeweging van Chinezen. De kans op verspreiding van het coronavirus nam hierdoor alleen maar toe.

Getroffen maatregelen

Als reactie op deze massale reisbeweging hebben verschillende luchthavens maatregelen ondernomen. Een van de maatregelen is het screenen van passagiers. In Turkije worden Chinese passagiers in quarantaine geplaatst. Bij een klein vermoeden wordt deze persoon direct doorgestuurd naar een ziekenhuis. Ook Nederland neemt maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Te hopen is dat zij evengoed nauwlettend de passagiers in de gaten houden. Wel geven zij de passagiers mee om zo goed mogelijk op hun hygiëne te letten. Meer hierover lees je bij het kopje besmetting voorkomen.

Het snel verspreidende coronavirus is een tot dusver onbekend virus waarvan een vaccinatie mist. Het coronavirus is officieel een verzamelnaam voor de ziekten: MERS en SARS, maar dit nieuwe virus, het zogeheten “2019-nCoV-virus”, is nog nooit onder de mens voorgekomen.

Symptomen van het coronavirus

Naast een behoorlijke verkoudheid, creëert dit virus ernstige longklachten en kortademigheid. Het kan zelf voor komen dat het virus leidt tot een fatale luchtweginfectie. De meeste mensen zijn immuun voor de coronavirussen, met uitzondering van dit speciale coronavirus dus. Voor kinderen en ouderen is dit virus extra gevaarlijk.

Besmetting voorkomen

China heeft niet stil gezeten en doet zijn uiterste best om zo snel mogelijk behandelmethodes uit te testen. Helaas heeft dit tot nu toe nog niet tot een succesvol vaccin geleidt. Het is voorlopig daarom het beste om het virus dus te voorkomen. Dit pak je het beste aan door goed op je hygiëne te letten. Zorg ervoor dat je je handen veel wast en mocht je moeten niezen of hoesten, dek je mond dan af met bijvoorbeeld een zakdoek, elleboog of hand. Uiteraard is het sterk af te raden om naar China te reizen of andere gebieden op de wereld waar op dit moment veel mensen besmet zijn met dit virus.

Mocht je echt geen andere keuze hebben en moet je dus naar één van deze gebieden? Probeer dan zoveel mogelijk dierenproducten te vermijden. Denk hierbij aan vis, vlees en overige dierlijke producten. Zoals de Chinezen al jaren doen, wordt het nu sterk aangeraden om een mondkapje te dragen.