De huisarts

0
1684
huisarts

Het eerste aanspreekpunt bij ziekte is de huisarts. Een huisarts diagnosticeert en moet ontzettend veel medische aandoeningen kunnen herkennen. Ook als iemand mentale klachten heeft, is de huisarts de eerste die jij aanspreekt. Een goede band met hem of haar is erg prettig. Een huisarts moet vertrouwd voelen. Je moet alles durven te vertellen. Een goede huisarts kan goed luisteren. Hij of zij zal het ziekteproces op de voet volgen en je telkens op de hoogte brengen als er uitslagen van onderzoeken bekend zijn. Zoals gezegd kun je naast fysieke klachten ook met mentale klachten naar je huisarts. Deze zal zorgen dat je een verwijzing krijgt naar een specialist, bijvoorbeeld een praktijkondersteuner, een psycholoog. De huisarts coördineert en volgt de vorderingen van zijn patiënten. Hij of zij is zeer betrokken.

Lees ook: gezondheid van de mens

Huisarts of collega?

Is de huisarts zelf niet aanwezig dan zal een collega hem of haar waarnemen. Jouw gegevens zijn bij de praktijk bekend, zodat je er altijd terecht kunt voor advies, ook als je eigen huisarts afwezig is. Wil je meer dan één probleem bespreken, maak een dubbele afspraak, dat voorkomt lange wachttijden voor andere patiënten. Ga je verhuizen, denk aan het kiezen van of zoeken naar een nieuwe huisarts in het dorp of de stad waar je gaat wonen en laat je gegevens doorsturen.

Bezoek jij de huisarts?

Het kan zijn dat je nog nooit bij je huisarts bent geweest. Een goed teken want dan ben je gezond! Maar het kan ook zijn dat je hem of haar erg vaak hebt gezien. Ook voor controle kan je een arts maandelijks bijvoorbeeld bezoeken. Daarbij kun je denken aan medicatie controle of bijvoorbeeld je bloeddruk. Het is in ieder geval van belang dat je altijd alles goed laat controleren. Vertrouwen hebben in de arts is ook belangrijk, want dan kun je met hem of haar alles delen. Een huisarts heeft beroepsgeheim dus je kunt daar echt alles in vertrouwen vertellen.