Zo houd je meer grip op je geld

0
1312

Heb je vaak het gevoel dat je de grip op je inkomsten en uitgaven kwijt bent? Dan is het belangrijk om daar snel iets aan te doen. Er is immers niets vervelender dan het gevoel dat je altijd overal geld tekort komt. Vaak is dit namelijk helemaal niet het geval. Door er net iets slimmer mee om te springen kan je al snel zorgen dat je gewoon weer ziet hoe de zaken ervoor staan. Dit geeft je dan direct ook de ruimte om dingen in je leven te veranderen. Zo kan je er dus ook nog eens het nodige voordeel uit halen.

Het maken van een overzicht

Het eerste wat je gaat doen, is je beeld van je inkomsten en uitgaven eens verduidelijken. Zo kan je bijvoorbeeld eindelijk eens duidelijk zien hoeveel je nu precies aan je telefoonrekening uitgeeft. Naast je vaste lasten is het echter vooral ook belangrijk om je losse aankopen eens wat beter te documenteren. Waar geef jij zoal je geld aan uit in een maand? Door dit beter inzichtelijk te maken, snap je ook beter hoe het komt dat het soms niet lijkt te passen. Doe overigens precies hetzelfde met je inkomsten. Misschien is het loon bij je werkgever wel niet het enige wat er maandelijks binnenkomt. Zet dus alles goed op een rij om een volledig beeld te vormen. Dit is de basis waarop je de zaken kan aanpakken.

Maak een planning

Inzichten uit het verleden bieden misschien geen garantie, maar wel een idee over de toekomst. Je kan nu namelijk in grote mate een planning maken van de inkomsten en uitgaven die je mag verwachten in de komende maanden. Probeer ook exact aan te geven wat je op welke dag binnenkrijgt of juist moet betalen. Daar kan je dan mooi mee zorgen dat je weet hoeveel je op elk moment nodig hebt. Je zet hier in ieder geval de vaste inkomsten en uitgaven in. Dat is belangrijk, want aan de hand daarvan kan je dan juist beter bepalen wat er allemaal wel en juist niet mogelijk is in jouw leven. Uiteindelijk is dat ook de reden waarom je hieraan begon.

De mogelijkheden in jouw situatie

Het is nu interessant om te bekijken welke mogelijkheden je allemaal hebt. Je weet hoeveel je in ieder geval per maand binnen krijgt en hoeveel je in ieder geval gaat uitgeven. Heb je nu al een tekort of houd je slechts heel weinig over? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar besparingen. Houd je meer over dan je denkt? Dan is het mogelijk om op zoek te gaan naar leuke dingen die je met het geld kan doen. Je kan beleggen. Of je kan sparen voor een groter doel, bijvoorbeeld een wereldreis of een grote verbouwing in huis. Aan de hand van de kennis die je nu hebt opgedaan kan je dus jouw leven een hele nieuwe wending geven. Je hoeft nooit meer het gevoel te hebben dat je met tekorten te maken hebt.