woensdag, mei 27, 2020

Werk en gezondheid

Post date:

Author:

Category:

Aangepast werk

Een groot deel van je leven ga je naar school en werk je bij een werkgever of als zelfstandige. Als je gezond bent en blijft kun je dit volhouden tot aan je pensioen. Ziekte of een aandoening kunnen roet in het eten gooien. Dit kan vervelende gevolgen hebben zowel privé als voor je baan als dit een langdurige kwestie wordt. Het kan zover gaan dat je in aanmerking komt voor aangepast werk. Dat kan bij de huidige werkgever of bij een andere, die je door re-integratie hebt leren kennen. Fijn als je weer op weg wordt geholpen om aan de arbeidsmarkt deel te nemen. Het zal even wennen zijn, maar met een positieve instelling gaat dat lukken. Je wordt het gehele traject begeleid. Zijn er vragen of problemen praat erover met je persoonlijke begeleider. Het is van belang dat het aangepaste werk jou voldoening geeft om het vol te kunnen houden.

Minder uren werken

Heb je interessant werk en wil je dat erg graag behouden, maar voor je gezondheid is de 40-urige werkweek te lang? Ga in gesprek met je werkgever. Leg jouw situatie uit en bespreek de mogelijkheid om minder uren te gaan werken. Uiteraard wordt je salaris minder, maar als jij hierdoor je werk kunt behouden en het positief werkt op je gezondheid, dan is de keuze niet zo moeilijk. Het allerbelangrijkste is je gezondheid, ook voor de werkgever. Zeer waarschijnlijk komen jullie er samen wel uit. Het alternatief is een werknemer die de ziektewet in gaat, omdat de werkzaamheden lichamelijk of mentaal te zwaar worden. Ook wanneer je wat meer vrije tijd wil, kun je overwegen minder uren werken te gaan werken. Je werkt om te leven, je leeft niet alleen maar om te werken.

Lees ook: hoe bereik je als jongere financieel succes

Ander werk zoeken

Vind jij geen voldoening meer in je werk door een reorganisatie bijvoorbeeld of een ander beleid? Zijn de werkzaamheden niet meer interessant? Word je niet netjes behandeld door de werkgever? Tijd om ander werk te zoeken. Blijf niet hangen in frustratie en voorkom dat je elke dag ongelukkig naar je werk gaat. Oriënteer je op een andere baan. Je gezondheid lijdt eronder als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat. Niemand heeft er baat bij, je partner niet omdat je chagrijnig bent en ook je collega’s zullen merken dat er iets aan de hand is. Kies voor je gezondheid en zelfs al zou je financieel een stap terug moeten, dan is het dat waard. Je besteedt namelijk veel tijd aan je werk, het is een belangrijk deel van je leven, maak er iets moois van.

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....

Met deze sporten verbrand je optimaal calorieën

Het lijkt wel alsof we maar op twee sporten durven te vertrouwen als het om het verbranden van lichaamsvet gaat. Als je niet aan...

Waar woon je het duurst? En waar het goedkoopst?

Ben je op zoek naar de ideale plek om te wonen? Dan kijk je natuurlijk in belangrijke mate ook naar wat het kost. In...