Wat je moet weten als je geld wilt lenen

0
1715
geld lenen

Iedereen heeft wel eens extra geld nodig: voor een nieuwe auto, de verbouwing van je badkamer of je wilt een mooie, lange reis maken. Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om dat te betalen; daarom wordt voor deze aankopen en verbouwingen vaak geld geleend. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afsluiten. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een lening wilt afsluiten. Natuurlijk de vorm van de lening: een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Maar ook is het allereerst van belang dat potentiële geldverstrekkers een lening berekenen die bij je past. Je wilt niet teveel lenen maar je wilt ook niet dat je een lening over een lange termijn moet afbetalen.

Doorlopende kredieten

Deze lening mogelijkheid is minder populair dan vroeger. Sommige banken bieden deze mogelijkheid niet meer aan of je kunt minder lang gebruik maken van de termijn waar binnen je de lening kunt opnemen. Daarnaast is er bij een doorlopend krediet geen eindtermijn vastgesteld waarbinnen de consument de lening moet hebben afgelost. Ook kan de consument steeds opnieuw het afgeloste geld opnieuw opnemen. Waardoor zij gemakkelijk oplopende schulden kunnen krijgen.

Veranderingen in regels

Naast de afnemende populariteit van doorlopende kredieten moeten consumenten ook rekening houden met het feit dat zij minder kunnen lenen. De regels die hiervoor door de Vereniging van Financiersondernemingen Nederland (VFN) worden opgesteld zijn hiervoor aangepast. Dit om te voorkomen dat consumenten te veel geld lenen en daardoor gemakkelijk in de problemen kunnen komen.

Wat is belangrijk bij het afsluiten en kiezen van een lening?

Steeds meer consumenten sluiten een lening af om hun doel te bereiken waarvoor ze zelf onvoldoende of geen spaargeld voor hebben. Er zijn wel een paar zaken die je helder voor ogen moet hebben voordat je de lening afsluit. Zorg ervoor dat je de lening hebt afbetaald voordat de auto is versleten of voordat je weer een nieuwe badkamer wilt. Zodat je niet moet afbetalen aan de lening waarbij het onderliggende product er niet meer is. Daarnaast moet je (laten) berekenen of de lening wel bij je past. Kun je de maandlasten betalen naast je andere financiële verplichtingen?

Kijk ook naar je andere vaste lasten met name andere leningen, bijvoorbeeld een krediet op je betaalrekening. Maar ook een krediet op je creditcard moet je kunnen afbetalen naast je maandelijkse leninglasten. Heb je ook een schuld bij een postorderbedrijf? Zorg ervoor dat deze is of wordt afgelost. Uiteraard check je de voorwaarde van de offerte die je hebt ontvangen van een potentiele geldverstrekker. Meestal heeft een offerte een maximale geldigheidsduur waarbinnen je een beslissing moet nemen.