Is geld lenen aan familie of vrienden een goed idee?

0
1528

Als je broer of zus of een goede vriend financiële problemen heeft dan wil je misschien graag helpen. Maar dit is lang niet altijd verstandig. Geld lenen aan een bekende kan leiden tot frustraties, ruzies en andere problemen. Denk er dus altijd goed over na voordat je besluit om een geldlening aan een bekende te geven. Het gaat dan natuurlijk niet om een tientje omdat iemand zíjn bankpas is  vergeten, maar om grote bedragen waarbij het even gaat duren voordat je het geld weer terugkrijgt.

Maak duidelijke afspraken als je iemand geld leent

Als je iemand uit je naaste omgeving toch geld wilt lenen is het belangrijk om hierover goede afspraken te maken. Zet in ieder geval op papier wat er is geleend en wat er is afgesproken over de terugbetaling. Zo’n schuldbekentenis lijkt misschien overdreven, maar het is belangrijk dat voor beide partijen duidelijk is wat er is afgesproken zodat je elkaar hier ook op kunt aanspreken. Zet in de schuldbekentenis in ieder geval hoeveel geld er is geleend, op welke datum en wat de afspraken zijn over de terugbetaling. Wordt er wel of geen rente betaald? Op welke datum moeten de termijnbedragen uiterlijk binnen zijn? Dit soort zaken is erg belangrijk voor het wederzijds vertrouwen.

Wat kan ik doen als mijn vriend niet aflost?

Als je geld hebt geleend en de schuldenaar voldoet niet aan zijn aflossingsverplichtingen, spreek hem of har hier dan zo snel mogelijk op aan. Laat het niet zo ver komen dat er al 3 termijnen open staan. Stuur een berichtje via Whatsapp of bel diegene op om te vragen of de aflossing wellicht vergeten is en wanneer deze wordt overgemaakt. Aan geld lenen zitten nu eenmaal voorwaarden en die gelden ook als het om een vriendendienst gaat. Als de ander niet overgaat tot aflossing, dan kun je met een getekende schuldbekentenis naar de rechter stappen. Deze zal je vrijwel altijd gelijk geven, als beide partijen de overeenkomst hebben getekend. Met een gerechtelijke uitspraak op zak kun je naar een deurwaarder die tot invordering kan overgaan, bijvoorbeeld door beslag te leggen op het loon of de uitkering van de schuldenaar of op goederen zoals een auto.

Leen alleen geld uit als je dit echt kunt missen

Als iemand je vraagt om geld te lenen, doe dit dan alleen als je het geld ook echt kunt missen. Als je het vermoeden hebt dat terugbetalen een probleem gaat worden, doe het dan gewoon niet. Leen in ieder geval geen geld dat je zelf op korte termijn nodig zou kunnen hebben. Als je zelf geen nieuwe wasmachine kunt kopen omdat je je zus  geld hebt geleend voor een nieuwe koelkast dan gaat er duidelijk iets verkeerd. Geef iemand dus alleen een lening als je het geld kunt missen tot het terug is betaald en houd er rekening mee dat het misschien langer gaat duren voordat je je geld terug hebt aangezien het vaak gaat om mensen die meer schulden hebben dan alleen dat wat jij ze hebt geleend.