zondag, mei 31, 2020

Geld besparen als ondernemer? Zo doe je dat!

Post date:

Author:

Category:

Ondernemer zijn brengt voor – en nadelen met zich mee. Je hebt de vrijheid om zelf je opdrachten uit te kiezen, maar soms heb je de ene maand meer inkomsten dan de andere. Daar staat tegenover dat sommige ondernemers een inkomen hebben die flink hoger ligt dan die van de gemiddelde werknemer. Bovendien zin er een aantal manieren waarop je als ondernemer flink kunt besparen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Breng jouw bedrijfskosten in kaart

Ten eerste is het belangrijk om jouw bedrijfskosten in kaart te brengen. Maak daarvoor een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Daardoor zie je meteen wat je kwijt bent per maand Kijk kritisch naar je uitgavenoverzicht en wie weet ontdek je zaken waar je prima op kunt besparen. Zorg voor een overzichtelijk geheel door jouw inkomsten en uitgaven in verschillende groepen onder te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan ‘vaste lasten’ zoals je hypotheek, gas, water en licht en lasten waar je zelf voor hebt gekozen zoals abonnementen. Misschien heb je wel een abonnement op een tijdschrift waar je best zonder kunt. Dit scheelt geld, die je weer in andere onderdelen van je bedrijf kunt steken.

Kijk en vergelijk

Een andere manier om geld te besparen is het gebruik van vergelijkingssites. Vergelijk bijvoorbeeld ieder jaar energieleveranciers en zorgaanbieders met elkaar. Sommige energiebedrijven bieden mooie kortingen aan nieuwe klanten, waardoor het lonend kan zijn om over te stappen. Hetzelfde geldt voor zorgverzekeringen. Kijk eens kritisch naar je energieverbruik. Gebruik je niet teveel aan elektriciteit? Ook kun je vaak bezuinigen door de thermostaat in jouw (thuis) kantoor iets lager te zetten. Dit principe geldt ook voor de zorgverzekering. Heb je die aanvullende verzekering nu echt nodig of kun je het schrappen?

Maak gebruik van aftrekposten

Als ondernemer ervaar je belastingtechnisch een aantal voordelen. Zo kun je gebruik maken van een aantal aftrekposten. Het is zonde om dit te laten liggen, want je bespaart er een hoop geld mee. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigen- en startersaftrek, de kleine ondernemersregeling en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De kleine ondernemersregeling geldt voor ondernemers die per jaar minder dan 1883 euro aan BTW betalen. Hoe hoog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is, hangt af van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen.

Lees ook: 4 tips om geld te verdienen als blogger

Hou je administratie bij

Tenslotte is het zeer belangrijk om je administratie goed bij te houden. Daardoor verkrijg je een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. Bovendien is het bijhouden van je administratie wettelijk verplicht. Doe je dit niet, dan mag je geen gebruik maken van financiële voordelen. Dit kan je duizenden euro’s kosten, wat natuurlijk niemand wil. Vergeet ook niet om een helder overzicht te maken van je facturen, bijvoorbeeld in Excel of een speciaal boekhoudprogramma. Deze boekhoudprogramma’s staan bekend om hun goede kwaliteit:

  • Acumulus
  • e-Boekhouden
  • Moneybird
  • MoneyMonk
  • MyFinance

Door een boekhoudprogramma te gebruiken weet je precies welke opdrachtgevers er wel- of niet hebben betaald. Ook ontvang je waarschijnlijk zelf facturen. Een te laat betaalde rekening kan je een aanmaning opleveren en extra geld kosten. Dus wees ordelijk wat betreft je financiële administratie, want dit brengt alleen maar voordelen en rust met zich mee.

Zelf je kapsel kunnen bijwerken

Zelf je haar kunnen knippen, zou dat niet gemakkelijk zijn? Misschien wil je het niet geloven, maar het is wel echt mogelijk. Zeker wanneer...

Procureur: multifunctioneel braadstuk in zomer en winter

Wel eens een mooi varkensbraadstuk gemaakt? Niet? Doen! En dan zeker eens proberen met procureur. Procureur is sowieso een goed idee en je kunt...

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....