Over hoofdhaar en het wassen daarvan

0
1323
vrouw haar wassen douche

Wist je dat er gemiddeld 85.000 tot 150.000 hoofdharen aanwezig zijn in een gezonde haardos. Een haar is opgebouwd uit eiwit en keratine. Ons hoofdhaar beschermt de kwetsbare hoofdhuid en zorgt dat in brein ook beter op temperatuur blijft. Maar mooi en gezond haar verhoogt uiteraard ook de aantrekkelijkheid en ook om die reden verzorg je het zo goed mogelijk.

Haar is verschillend voor een ieder en veel ervan is erfelijk bepaald, dat zie je bijvoorbeeld al aan de kleur. Een goede verzorging van je haar is dan ook een persoonlijke zaak en zelf kan je het beste beoordelen wat voor jou de goede haarverzorgingsproducten zijn. Er zijn echter ook een aantal zaken waarmee iedereen rekening dient te houden. Wist je bijvoorbeeld dat je haar net zo kwetsbaar is voor de zon als je huid? Bescherm ook je haar op dagen met veel uv-straling.

Shampoo, zo gewoon maar ook bijzonder

Tot een eeuw geleden waren het de kappers die zelf hun zeep maakten die werd gebruikt om het haar te wassen. Behalve een speciaal geurtje was dit product vrijwel hetzelfde als de zeep die werd gebruikt om het lichaam schoon te houden. Pas een eeuw geleden werd shampoo ontwikkeld. Het woord betekent masseren of kneden in het Hindi. Met een goede shampoo masseer jij immers je haar. Door de shampoo gaan de haarschubben open en worden verontreinigen weggewassen, ook het vet wordt verwijderd. Dat ‘vet’ is overigens talg dat de kliertjes bij de haarwortel aanmaken. Het is bedoeld om de hoofdhuid te beschermen en soepel te houden, maar komt op den duur ook in je haar terecht.

Hoe en hoe vaak?

Ieder haarsoort is anders, maar de meeste professionele kappers zijn het erover eens dat twee tot drie maal per week je haar wassen wel genoeg is. Wordt jouw haar erg snel droog na het wassen, probeer dan eens om het te beperken tot 1 maal in de week. De beste manier om je haar te wassen is om dat tweemaal achter elkaar te doen. Met de eerste shampoo verwijder je vuil en vet en met de tweede maal zorg je dat hoofdhuid en haren goed verzorgd worden. Omdat na wassen de haarschubben nog openstaan, is het verstandig om het een conditioner te gebruiken. Deze zorgt dat de schubben zich weer sluiten en bevat meerdere verzorgende producten.

Welke shampoo is de beste?

Een eenduidig antwoord daarop is niet mogelijk omdat jij de enige bent die dat bepaalt. Er zijn grote prijsverschillen en er zijn zoals bij ieder product grote namen maar ook merkloze producten. Tot de grote namen mag je zeker Kerastase en L’Occitane rekenen. Beide merken hebben een complete lijn van haarverzorgings-producten. In tegenstelling tot de ‘gewone’ shampoo zijn er derhalve ook specials als jij problemen met je haar hebt. De lijn omvat verzorging voor ieder soort haar en er zijn ook conditioners, haarverf en andere zaken verkrijgbaar. Jouw kapper verkoopt en gebruikt ook vaak producten van deze grote merken. Vraag hem of haar maar eens waarom.