Wat zijn de grootste eet- en drinktrends van 2019?

0
1645
gezond eten

Ontwikkelingen in de eetwereld wisselen zich in razendsnel tempo af. Vrijwel ieder jaar is er wel een nieuwe trend te bespeuren. 2019 is wat dat betreft geen uitzondering. Wij hebben de grootste eet- en drinktrends voor dit jaar even voor je op een rijtje gezet.

Vegan is helemaal hip

De afgelopen jaren is het eten van plantaardig voedsel ontzettend populair geworden. Sterker nog, ‘vegan’ is populairder dan ooit. Wanneer je een restaurant bezoekt zul je zien dat er op de menukaart volop vegetarische en vegan gerechten worden aangeboden. In 2019 zal de populariteit van vleesvervangers alleen maar verder toenemen. Bovendien zijn chefs op dit moment volop bezig met het bedenken van plantaardige alternatieven voor vleesgerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bitterbal die uit bieten bestaat? Tegenwoordig kun je zelfs vega paté en leverworst op je brood of cracker smeren!

Voor wie geen vegan wil: de opkomst van de hotdog

Ondanks de opkomst van vegan gerechten blijft vlees een favoriet van velen. Hamburgers en hotdogs zullen dan ook zeker niet uit de schappen verdwijnen dit jaar. Sterker nog, de hotdog is dit jaar aan een ware opmars bezig. Wel genieten we tegenwoordig niet meer van een simpele en vette hotdog, maar liever van een smaakvolle hotdog verse toppings.

Eten en drinken moet een beleving zijn

Mensen hechten steeds meer waarde aan beleving. Het draait tegenwoordig allemaal om ‘ervaring’, en de eet- en drinkwereld vormt daarop geen uitzondering. Een avondje uit eten moet tegenwoordig een ware beleving zijn.  Zodoende zie je dat steeds meer chefs werken in een open keuken waar iedereen getuige kan zijn van hun kookkunsten. Denk bijvoorbeeld aan wokken en flamberen, wat er altijd spectaculair uitziet. Bovendien houdt de chef altijd rekening met eventuele dieetwensen en allergieën, zodat de klant een onvergetelijke ervaring heeft zonder buikpijn achteraf!

Lees ook: foodswapping: wat is het?

Probiotische voedingsmiddelen

Je darmen hebben veel invloed op je gezondheid. Steeds meer mensen streven daarom dit jaar naar een gezonde darmflora. Supermarkten en restaurants spelen hier op in door probiotische voedingsmiddelen aan te bieden. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. In feite komt het er op neer dat voedingsproducten zoals tempeh, kefir en miso bijdragen aan een gezonde balans in de buik.

Groentecocktails op het menu

Ook op het gebied van drinken veranderd er het één en ander dit jaar. Zo belanden groenten steeds vaker in je cocktail. Ja je leest het goed: een cocktail bestaande uit boerenkool of andijvie is geen uitzondering meer! Ook drankjes met ansjovis en chorizo staan op menig menukaart in 2019. Sommige restaurants durven het zelfs aan om bijzondere groenten in hun drankjes te verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van varenkrul, sunchoke en tomatillo? Deze ingrediënten zijn nog niet echt bekend, maar zeker het proberen waard.

Speciale biertjes op de kaart

Bier drinken in een restaurant is niet echt chique. Tenminste, dat dacht men een paar jaar geleden. De situatie is inmiddels geheel anders. Speciale biertjes zijn namelijk een echte trend in restaurants. Tegenwoordig krijg je naast een wijnkaart meestal ook een bierkaart met allerlei bijzondere keuzes. Fijnproeven is allang niet meer alleen voor wijnliefhebbers, want de biersommelier is in 2019 echt in opkomst. Proost!