Recept voor een supersimpele courgettesoep

0
1831

Een lekere soep is de perfecte manier om meer groenten te eten. In een soep kun je een hele berg groente verstoppen door ze tot een mooie gladde massa te pureren. En wat extra’s, zoals lekkere toppings en een lekker broodje ernaast kun je van een soep prima een volwaardige maaltijd maken. En een soep is vaak de tweede nog lekkerder, dus maak het jezelf gemakkelijk en maak meteen een grote pan waar je twee dagen van kunt eten, dit kan je veel tijd besparen op drukke dagen.

Wat heb je nodig?
Voor dit recept gaan we uit van een pan soep voor 4 personen, aangevuld met wat brood om er een maaltijdsoep van te maken. Het is een gemakkelijk recept dat echt iedereen kan maken. Hiervoor heb je het volgende nodig:

Ingrediënten:
– 4 flinke courgettes, ongeschild
– 2 uien
– een teentje knoflook
– een snufje peper
– twee eetlepels olijfolie
– een paar bouillionblokjes
– en natuurlijk water

Keukenbenodigdheden
– een flinke pan
– een staafmixer
– een snijplank
– een groentemes

Het basisrecept
Allereerst snijd je de ui en het teentje knoflook (twee mag ook als je van knoflook houdt) fijn. Het hoeft niet al te fijn of netjes, later wordt de soep toch gepureerd, dus het gaat erom dat alles goed en gelijkmatig kan garen. Snijd vervolgens ook alle vier de courgettes in blokjes. Ook hiervoor geldt dat dit niet netjes hoeft, maar als de stukjes ongeveer even groot zijn zullen ze gelijkmatig gaar worden.
Doe de olijfolie in de pan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg vervolgens de courgettes toe en zet het geheel ruim onder water. Breng de inhoud van de pan aan de kook en voeg voldoende bouillonblokjes toe. Ongeveer één blokje per halve liter water zou genoeg moeten zijn.
Laat het geheel ongeveer 15 tot 20 minuten koken, tot de courgette goed gaar is. Zet vervolgens het vuur uit en neem de pan van het fornuis. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde soep en voeg vervolgens peper naar smaak toe.

Kies je toppings
Om de soep wat luxer en echt af te maken, kun je verschillende toppings toevoegen. Je kunt kiezen uit verschillende toppings of ze met elkaar combineren. Door af te wisselen kun je deze soep telkens weer een andere twist geven. Denk bijvoorbeeld aan zalmsnippers en wat crème fraiche, gerookte kipreepjes en reepjes wortel, tortellini of uitgebakken spekreepjes. Voor een wat meer budgetproof versie kun je de toppings natuurlijk ook achterwege laten of laat je inspireren door dat wat je nog in huis hebt.

Varieer ook met andere groenten
Je kunt deze soep natuurlijk ook met andere groenten maken. Varieer eens met een combinatie van tomaat en paprika, of wortel, pompoen en zoete aardappel. Ook broccoli doet het erg goed in een lekkere gladde soep. Je kunt zelf weer variëren met diverse toppings en met een luxe broodje erbij tover je je soep om tot een volwaardige maaltijd. Als de soep bij je kinderen in de smaak valt kun je ze bovendien op deze manier gemakkelijk ongemerkt wat extra groenten laten eten.