Procureur: multifunctioneel braadstuk in zomer en winter

0
1849
diverse soorten vlees

Wel eens een mooi varkensbraadstuk gemaakt? Niet? Doen! En dan zeker eens proberen met procureur. Procureur is sowieso een goed idee en je kunt er alle kanten mee op. Het vlees is bij uitstek geschikt om low en slow pulled pork mee te bereiden, maar het vlees is ook heerlijk als rollade, braadstuk of zelfs losse steaks. Een multi inzetbaar stuk vlees dat niet al te moeilijk te bereiden is.

Wat is procureur?

Procureur is vlees uit de nek van het varken. Het is het deel waar de slager ook karbonades van hakt. In de meeste gevallen wordt procureur echter zonder been verkocht. Het vlees is mals en sappig en leent zich perfect voor low & slow bereiding of om een lekkere rollade van te maken. Mede doordat het vlees een relatief neutrale smaak heeft, waarmee je dus nog alle kanten op kunt. Procureur is perfect vlees om mee te experimenteren, want het is superzacht en doorregen en droogt daardoor niet snel uit. Perfect BBQ vlees dus.

Pulled Pork van procureur

Samen met Boston Butt en Picnic, is procureur onmiskenbaar één van de meest populaire braadstukken om pulled pork mee te maken. Het is mooi doorregen en als je er een uurtje of acht minimaal voor uittrekt en je vlees dus langzaam gaart, wordt het zo mals dat het letterlijk uit elkaar valt. Beetje hulp met twee vorken (waarmee je het vlees uit elkaar ‘pulled’) en klaar ben je. Procureur is vrij neutraal van smaak en zo kun je het goed op smaak maken met een fijne BBQ rub en saus of marinade. Toets het in op Google en je komt de meest fantastische recepten tegen. Recepten waar weliswaar geduld voor nodig is, maar moeilijk is het vaak niet.

Rollade van procureur

Hoewel je dus al gauw aan pulled pork denkt bij procureur, maak je er dus ook de lekkerste rollades mee. Op traditionele wijze, maar zeker ook low and slow op de BBQ. Langzaam gegaard en gerookt en opgerold met aromatische kruiden, maak je met procureur het perfecte winter BBQ gerecht. Pak een lekker groot braadstuk van minimaal 2 kilo en je kunt er heerlijk met z’n allen van genieten. Heb je veel over? Dan gaat procureurrollade natuurlijk ook perfect tussen een broodje met een beetje honing mosterdsaus. Kortom: we zeiden het al, een absolute allemansvriend dit. Zeker als je voor mooie varkensrassen gaat als Iberico, LIVAR en Mangalitza. Want het goede leven proef je natuurlijk wel terug in je vlees, da’s logisch… Dat is dus win-win.

Lees ook: welke etenswaren kun je beter niet in de koelkast bewaren