Eet jij ook al minder vlees?

0
1169

Waar je vroeger nog een uitzondering was als je zei geen vlees te eten, word je tegenwoordig een stuk minder raar aangekeken. Sterker nog, tegenwoordig word je steeds vaker raar aangekeken als je wél op regelmatige basis vlees consumeert. Het aantal mensen dat minder of geen vlees meer consumeert, is in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Doordat er steeds meer kennis is over de negatieve effecten van het eten van vlees op onze gezondheid en het klimaat, neemt de vleesconsumptie sterk af. Niet gek als je bedenkt dat er meer negatieve dan positieve gevolgen kleven aan het eten van vlees. Eet jij ook al minder vlees?

Vegetarisch, flexitarisch, pescotarisch en veganistisch

Als we het hebben over het al dan niet eten van vlees, kunnen we mensen als het ware verdelen in vier groepen. Mensen die geen vlees en vis eten, maar wel dierlijke producten zoals zuivel consumeren, worden vegetariërs genoemd. Mensen die geen vlees eten, maar wel vis en dierlijke producten zoals zuivel consumeren, worden pescotariërs genoemd. Mensen die veganist zijn, consumeren helemaal niets van dierlijke aard, dus ook geen zuivel. Tot slot hebben we nog de flexitariërs, dit zijn mensen die niet iedere dag vlees eten, zij consumeren bewust minder vaak vlees. Een groot deel van de Nederlandse bevolking valt onder deze laatste categorie.

Waarom minder vlees eten?

Dat we massaal in Nederland minder vlees zijn gaan eten, komt natuurlijk ergens vandaan. Waar we ons vroeger nog niet bewust waren van de gevolgen van vleesconsumptie, zijn we dat inmiddels wel. Minder of geen vlees eten heeft niet alleen een positief effect op het dierenwelzijn, maar ook op het klimaat. Onze vleesconsumptie zorgt momenteel namelijk voor vijventwintig procent van de totale uitstoot aan broeikasgassen. Door met z’n allen minder vlees te consumeren, kunnen we dus bijdragen aan een beter klimaat. Tevens is het goed om te weten dat het minder of niet meer eten van vlees de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlaagd.

Voedingsstoffen

Een biefstukje op z’n tijd wordt niet alleen door veel mensen als een delicatesse beschouwd, er zitten ook een hoop voedingsstoffen in die we als mens nodig hebben. Gelukkig kunnen deze voedingsstoffen ook uit andere producten gehaald worden. Wanneer je minder of geen vlees meer eet, moet je er dus op letten dat je ijzer, eiwitten, vitamine B1 en vitamine B12 uit andere voedingsbronnen weet te halen. Deze voedingsstoffen zijn namelijk wel heel belangrijk voor het menselijk lichaam. Zuivel, noten en verschillende peulvruchten zijn goede alternatieven.

Een groot assortiment vleesvervangers

Voor wie bang is voor een heel saai dieet zonder vlees, kan gerust zijn. Er bestaan tegenwoordig namelijk onwijs veel lekkere vleesvervangers en dit aanbod blijft stijgen. Denk bijvoorbeeld aan ‘’nepgehakt’’, namaak stukjes kip en vegetarische burgers. Het assortiment vleesvervangers is groot, en blijft groeien. Ga op zoek naar leuke recepten, probeer de verschillende vleesvervangers en ontdek dat een gerecht zónder vlees ook heerlijk kan zijn. Draag jouw steentje bij aan het dierenwelzijn, aan het klimaat en aan je eigen gezondheid.