Met deze tips is het een makkie om vegetariër te zijn

0
1808

Het klimaatprobleem wordt voor een groot deel veroorzaakt door de hoge vleesconsumptie van vandaag de dag. De productie die ervoor moet zorgen dat er zoveel mensen worden voorzien van een stukje vers vlees is zo milieubelastend, dat één avond in de week geen vlees eten al zou helpen de aarde te redden. Natuurlijk kun je ook kiezen minder vlees te eten uit gezondheidsredenen, religieuze overtuiging of omdat je het oneerlijk vindt voor al die dieren die worden geboren, alleen maar om gegeten te worden door de mens. Lees hier bijvoorbeeld redenen om te stoppen met vlees eten. Wat jouw reden ook is, je bent goed bezig! Misschien wil je zelfs de volgende stap zetten en 100% vegetariër worden. En dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!

Vleesvervangers

Er zijn tegenwoordig heel veel nieuwe merken voor vleesvervangers. Het is een goede eerste stap voor degene die gewend is aan een stukje vlees op zijn bord en het moeilijk vindt daar echt vanaf te stappen. Sommige vleesvervangers smaken zelfs precies hetzelfde als het originele stukje vlees waar ze op geïnspireerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische bitterballen en stukjes kip die zelfs qua structuur precies overeenkomen met bitterballen van vlees en echte stukjes kip. Maar er zijn ook genoeg andere soorten vleesvervangers. Linzenburgers en balletjes van soja zijn geen producten gemaakt om iets anders te imiteren, maar zijn gewoon lekker van zichzelf. Het fijne aan vleesvervangers is dat ze allerlei voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt bij een vegetarisch dieet. Handig, dan hoef je daar zelf niet meer over na te denken!

Doe boodschappen voor de hele week

Als je het nog moeilijk vindt de verleiding te weerstaan als je in de supermarkt langs de vleesafdeling loopt, is het een goede tip om weekboodschappen te doen. Je haalt van alles in huis waar je de hele week van kunt eten en wordt niet elke dag opnieuw met de keuze geconfronteerd. Of je nu een planning maakt wat je elke avond wilt eten of gewoon allerlei verschillende producten haalt en daar later maaltijden bij bedenkt, maakt niet uit. Het scheelt je tijd als je niet elke dag weer langs de supermarkt hoeft en je hoeft maar één keer per week sterk in je schoenen te staan en het vlees te laten liggen. Zo zal je zien: als de week voorbij is, blijkt dat het toch niet zo moeilijk was, en dat je er niet zo vaak aan hebt gedacht om vlees te eten.

Vegetarisch broodbeleg

Nederlanders gebruiken vaak vleeswaren als broodbeleg. Daarom vinden mensen die vegetariër willen worden het wel eens lastig om te bedenken wat ze dan op hun brood moeten doen. Ook voor broodbeleg bestaan er veel variaties van de merken die ook de vleesvervangers maken. Maar er zijn heel veel hartige producten te bedenken die heerlijk zijn op brood. Denk aan hoemoes, gemaakt van kikkererwten, of andere groentespreads. En natuurlijk zijn Nederlands ook dol op kaas: de perfecte vervanging voor dat broodje salami vinden we dus al in de klassieke boterham met kaas!