De voordelen van biologisch eten

0
1247
De voordelen van biologisch eten

Je hoort er vandaag de dag steeds meer over: biologische producten kopen en nuttigen. Van vrijwel elk product bestaat er een biologische variant; van sappen tot vlees, van eieren tot yoghurt. Ben jij iemand die een steentje bij wil dragen aan het terugdraaien van de klimaatsverandering en graag duurzaam en gezond wil leven? Dan ben je wellicht al bekend met de vele verschillende biologische producten. Maar hoe kan het dat biologische producten beter voor het milieu zijn? Dragen ze daarnaast ook bij aan een betere gezondheid van de mens?

Beter voor je lichaam

Het nuttigen van biologische producten draagt zeker bij aan een betere gezondheid. Dit in tegenstelling tot niet-biologische producten. Doordat er bij de verbouwing van biologische groenten en fruit geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden, blijven de voedingswaarden in de producten beter bewaard. Biologische groente en fruit bevat dus meer vezels, vitaminen en mineralen dan gewassen waarbij pesticiden worden gebruikt. Daarnaast hoef je biologische producten vaak niet te schillen voor gebruik, waardoor het nog meer vezels bevat dan zonder schil. Biologisch eten is dus daadwerkelijk gezonder voor je.

Goed voor het milieu

Wanneer boeren en landverbouwers gebruik maken van pesticiden, komen deze niet enkel op de gewassen terecht. Alles wat erbuiten valt, maar ook via de gewassen zelf, komen veel van deze stoffen in de bodem terecht. Op den duur tast dit de biodiversiteit van die plek aan. Biodiversiteit is van groot belang voor een gezonde leefomgeving. Naast de gewassen van de boer, krijgen natuurlijk voorkomende gewassen geen kans meer om daar te groeien en zullen dus uiteindelijk verdwijnen. Niet enkel is het schadelijk voor de planten die er normaal gesproken voorkomen, maar eveneens voor de wilde dieren.

Tevens komen deze pesticiden in het grondwater terecht en uiteindelijk zelfs in rivieren. Op deze manier tast het dus over een groter gebied de biodiversiteit aan. Maar de pesticiden komen ook in het, nog ongezuiverde, drinkwater terecht. Door het vele gebruik van pesticiden in de landbouw, kost het dus veel tijd en geld om deze vervolgens weer uit het drinkwater te filteren. Wanneer meer mensen biologische producten zouden kopen en nuttigen, zou dit dus uiteindelijk invloed hebben op de prijs van het drinkwater.

Biologisch eten smaakt beter

Biologisch voedsel is vaak puur natuur, en dat proef je. Door het achterwege laten van pesticiden en onnodige toevoegingen bij de verwerking van de producten, proef je het daadwerkelijke product. Precies zoals het hoort te smaken. Door gebruik van kunstmest groeien niet-biologische gewassen wel sneller, maar krijgen ze dus minder tijd om voedingsstoffen en smaak te ontwikkelen. Door groenten en fruit op een natuurlijke manier, en dus langzamer, te laten groeien krijgen ze voldoende tijd en smaken ze uiteindelijk lekkerder.