De veelzijdigheid van speculaas

0
730

Iedereen heeft wel een keer speculaas gegeten. Het lekkere, zoete, hartige koekje is in heel Nederland wel bekend, zowel als het standaard koekje als de oer-Hollandse pepernoten. Speculaas wordt op veel verschillende manieren gegeten, maar weet iedereen wel alle manieren? Speculaas is namelijk veel meer geworden dan slechts een koekje om een keer tussendoor te snacken. Het is een enorm veelzijdig koekje geworden, waar veel mensen op verschillende manieren van kunnen genieten. Wil je weten wat voor manieren mensen hun speculaas eten? Lees dan snel verder.

Als koffiekoekjes

Natuurlijk kunnen we de bekendste manier van het speculaas eten niet vergeten. Als koekje bij de koffie is speculaas nog altijd een van de populairste keuzes. Zowel wanneer je zelf even een pauze neemt tussen het harde werken, als wanneer de buurvrouw gezellig een keer langskomt op de koffie, speculaas is altijd een goede optie. Dit is vooral hoe speculaas vroeger veel werd gegeten, maar dit is nog altijd de populairste manier om van speculaas te genieten.

Als broodbeleg

Ja, dat heb je goed gelezen. Speculaas wordt door veel mensen ook van genoten als broodbeleg. Een boterham met speculaas is ook erg makkelijk te maken. Je smeert een boterham met boter en legt er een speculaaskoekje op. Dat is alles. Speculaas als broodbeleg is erg lekker omdat het een hartig maar zoet koekje is. Wat veel mensen ook lekker vinden is dat de speculaas ook wat zachter wordt op het brood met de boter, waardoor het nog makkelijker eet dan wanneer het koekje nog hard is. De hartige smaak is dan natuurlijk wel wat minder, maar wel nog steeds aanwezig.
Speculaas op brood is zo populair geworden, dat er zelfs een smeer-variant van speculaas is gemaakt, onder de naam Speculoos. Speculoospasta is ongeveer hetzelfde als chocolade pasta, een dik, smeuïg broodbeleg, maar in plaats van een chocoladesmaak is het een speculaas smaak. Toch blijft de originele speculaas op brood combinatie nog altijd enorm populair.

Om mee te bakken

Natuurlijk kun je zelf ook speculaas maken, maar dat is niet waar we het over hebben. Speculaas kun je ook gebruiken om dingen mee te maken. Zo is gekruimelde speculaas erg lekker om te gebruiken om een taart mee te maken. Zo kun je het gebruiken voor een speculaas-achtige bodem van je taart, of gewoon stukjes speculaas in de taart zelf, of bovenop.  Natuurlijk zijn er ook speculaaskruiden die je kunt gebruiken voor dit soort dingen, maar stukjes speculaas in je taart zijn ook altijd erg lekker.

Speculaas is een lekker zoet tussendoortje, maar het is natuurlijk geen maaltijd. Als je zin hebt in een zoete, niet al te gezonde, maaltijd, probeer anders een keer American Pancakes te maken. Een simpel, maar lekker gerecht en ook iets anders dan de standaard pannenkoeken die wij hier in Nederland kennen. Wil je weten hoe je lekkere American Pancakes maakt, lees daar dan meer over in dit artikel.