Hoe je de lekkerste American pancakes maakt

0
887

De Amerikaanse pannenkoekjes zijn een variant van de klassieke pannenkoeken uit de Nederlandse keuken. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken bij veel thuisbezorgd restaurants. Je kunt ontbijten en brunchen met de hoog gestapelde American pancakes op tafel. Door er vers fruit, stroop en honing aan toe te voegen, kan je dag niet beter beginnen. Als je geïnteresseerd bent in dit populaire en heerlijke gerecht of benieuwd bent hoe je ze moet maken, lees dan zeker verder!

Hoe zijn pannenkoeken ontstaan?

Hoewel we vaak horen dat pannenkoeken in Nederland zijn ontstaan, is dat niet het geval. In China en Nepal zijn de eerste vermeldingen te vinden van dit recept. Deze pannenkoeken zagen er wel iets anders uit. Ze bestonden uit boekweit. Waarschijnlijk is het recept rond de 12e eeuw meegenomen door reizigers naar Nederland. Vlak na de Middeleeuwen ontstonden er steeds meer eigen varianten van de pannenkoek. Vlak voor deze tijd ontstond ook de versie die wij nu nog steeds in Nederland klaarmaken.

Bakken van de American pancakes

De basis ingrediënten zijn bloem, eieren en melk. Daarna kun je zover je wilt variëren. Maar voor de meest eenvoudige variant heb je slechts 115 gram bloem, 3 eieren, 2 dl melk, een theelepel bakpoeder en een beetje zout nodig volgens het recept van Koopmans, die we hier nu kort samenvatten. Zorg dat je de eieren eerst scheidt, om vervolgens de eigelen te combineren met alle andere ingrediënten die over blijven. Dit mix je totdat het een stevig beslag is geworden. Voeg daarna het eiwit er doorheen. Dit beslag leg je in hoopjes in een grote pan. Wanneer ze aan een kant bruin worden, kan je ze omdraaien. Voeg daar nog honing, fruit of boter bij en smullen maar!

Extra tips voor het maken

Pannenkoeken maken kan soms erg lastig zijn. Ze scheuren of zijn te dik. Vooral de eerste pannenkoek blijkt bij velen lastig om goed voor te bereiden. Eén van de belangrijkste punten is de pan die je wilt gaan gebruiken; zorg voor de juiste pan. In de winkel zijn tegenwoordig zelfs speciale pannenkoekenpannen te koop. Daarnaast is het van belang dat de verhoudingen van je recept kloppen. Door grotere gardes te gebruiken, krijg je een luchtere pannenkoek. Door extra ei toe te voegen wordt dit effect versterkt

Pancake Day

Geloof het of niet, maar er bestaat een speciale dag voor het gerecht waar iedereen van kan genieten. Op deze dag is het natuurlijk de bedoeling dat iedereen pannenkoeken eet; je hoeft je dus niet zorgen te maken dat je een bord met zuurkool voorgeschoteld krijgt! In het buitenland worden er zelfs speciale liefdadigheidsevenementen georganiseerd. Op sommige plaatsen wordt de zogenoemde pannenkoekenrace gehouden. Het is een uitdagend spel waarbij de deelnemers moeten hardlopen, terwijl ze een pan met een pannenkoek vasthouden Ondertussen moet de pannenkoek ook de lucht in worden gegooid. Dat laat maar weer zien hoeveel je met een pannenkoek kunt, en wat voor een gezelligheid dit gerecht met zich meedraagt. Dat terwijl het zo simpel voor te bereiden is!