De gezondste oliën: welke zijn het en wat doen ze?

0
1283

Ben jij als keukenprins(es) klaar voor next level cooking en wil je je gerechten behalve zo smaakvol ook zo verantwoord mogelijk bereiden? Dan wordt het tijd om eens te overwegen welke oliën je zou moeten gebruiken. Oliën bestaan uit een mix van zowel verzadigde als onverzadigde vetten. Gezond noemen we een olie wanneer hij rijk is aan die laatste. Hoewel je met die fles Bertolli olijfolie al goed op weg bent, heb je echter nog meer opties. Pimpblog.nl zette er een aantal op een rijtje.

Extra vergine olijfolie

We beginnen als eerst bij de meest bekende van alle oliën: olijfolie. Vooral de extra vergine variant, wat betekent dat deze van de eerste, koude persing van de olijven komt, is erg gezond. Extra vergine olijfolie is de meest geconcentreerde en smaakvolle olijfolie en zit boordevol onverzadigde vetten en Omega-3. Antioxidanten volop dus! Gebruik deze olijfolie vooral door pasta’s, salades, vinaigrettes en andere koude bereidingen. Verhit je deze olijfolie gedurende langere tijd op 180 graden of hoger, dan ontstaan er juist kankerverwekkende stoffen.

Avocado olie

Onbekend maakt onbemind en dat verklaart waarom je avocado olie tot op heden waarschijnlijk nog niet vaak in de schappen van je favoriete winkels hebt gezien. En dat terwijl deze olie op veel punten zelfs nog gezonder is dan olijfolie. Het heeft een hoog rookpunt (m.a.w. verhitting levert geen schadelijke effecten zoals bij extra vergine olijfolie op) en staat bol van onverzadigde vetten terwijl het er van de verzadigde maar nauwelijks telt. Avocado olie bevat zowel Omega-3 als Omega-6 vetzuren en heeft een enorm positieve invloed op je cholesterol en je hart.

Arachideolie

Arachideolie wordt veel in de Aziatische keuken gebouwd. Het is een smaakvolle olie met een hoog rookpunt. Het is in feite de olie van pinda’s, die veel zink, vitamine B3 en vitamine E bevatten. Vitamine E is een belangrijke antioxidant die je helpt kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen. Bovendien bevat deze olie ook veel Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Deze heb je allebei nodig om je lichaamscellen gezond te houden. Omdat de Omega-6 vetzuren in deze olie overheersen, dien je hem niet te vaak te gebruiken en ook regelmatig vette vis, avocado en lijnzaad te consumeren.

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie, de naam zegt het al, wordt verkregen uit lijnzaad. En aangezien dat als superfood bekendstaat, heeft het weinig uitleg nodig dat ook de olie in deze lijst van gezonde oliën staat. Lijnzaad bevat behalve veel andere gezondheid bevorderende stoffen vooral veel Omega-3 vetzuren: de vetzuren waarvan we er over het algemeen veel te weinig binnenkrijgen en die zo ontzettend belangrijk zijn! Lijnzaadolie helpt zo je hersenen en hart gezond te houden en ontstekingen te voorkomen.

Sesamolie

Sesamolie is een plantaardige olie van sesamzaad. Vanwege zijn gezondheidsvoordelen maakt hij in India, waar er regelmatig mee wordt gekookt, deel uit van de ayurveda detox. Sesamolie bevat veel vitamine B6, die wonderen voor je psychische gesteldheid doet, maar bevat ook het essentiële vetzuur Omega-6, dat het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Houd er net als bij het gebruik van rijstolie en de eerder genoemde arachideolie rekening dat je voor een goede balans ook voldoende Omega-3 binnenkrijgt.