De ene manier van koffiezetten is de andere niet… of wel?

0
1354
koffie zetten

Je hebt tegenwoordig zo veel verschillende manieren om je koffie te zetten, dat je echt wat te kiezen hebt. Iedere manier is tenslotte compleet verschillend of althans, zo lijkt het. Want in de basis komt iedere manier van koffiezetten nog steeds op hetzelfde proces neer, wat we al eeuwen gebruiken.

Hoe maken we hier iets lekkers van?

Laten we eens heel veel jaren teruggaan. Naar het moment waarop men besloot om de vrucht van de koffieplant eens in de mond te stoppen. Niet het beste idee, zo luidde de conclusie, want wat was dat vies! Bitter, vooral, en echt niet te eten. Een goede reden om vervolgens niet meer naar die vruchten om te kijken, zou je zeggen, maar dat lag toch anders. Wat namelijk wel was opgevallen, was het effect dat het kauwen op de vrucht had op het lijf. De stoot energie die je ervan kreeg, de scherpte. Zo zonde dat die vrucht niet te eten was, want hij zou een echte hit kunnen worden!

En dus ging men op zoek. Op zoek naar manieren om wel de voordelen van de koffievrucht te ervaren, die zo later bleek werden veroorzaakt door het stofje cafeïne, maar die bittere smaak niet te hoeven ervaren. Er werd van alles geprobeerd, vooral met de pit van de vrucht. Deze besloot men uiteindelijk eens te laten drogen en vervolgens te roosteren. Toen deze vervolgens werd vermalen en overgoten met heet water, waarbij het water en de prut door filtering van elkaar werden gescheiden, ontstond het drankje dat we nu zo goed kennen: koffie. Nog steeds een beetje bitter, maar veel beter te hebben dan bij de eerste kennismaking het geval was.

Andere machines, zelfde techniek

Deze manier van koffiezetten gebruiken we tegenwoordig eigenlijk nog steeds. Dat zie je het best bij een traditioneel koffiezetapparaat, waar je het hete water letterlijk door het filter met gemalen koffiebonen ziet lopen. Maar ook bij koffiepads gebruiken we deze techniek; de pad is het filter, de gemalen koffie zit erin. Door er heet water doorheen te sturen, doe je eigenlijk precies hetzelfde als vroeger. En zelfs bij koffiecups wordt de techniek toegepast, al kun je hem daar helemaal niet meer zien door de verpakking.

Alle manieren van koffiezetten die we tegenwoordig kennen zijn terug te voeren naar de manier waarop dat helemaal in het begin al ging. Een koffieboon wordt in veel stukjes vermalen, zodat er veel oppervlakten ontstaan die hun smaak, kleur en geur af kunnen geven. Vervolgens wordt er heet water gebruikt waarin dit geheel min of meer geweekt wordt, waarbij vervolgens de prut en de drank van elkaar gescheiden worden. Alleen bij oploskoffie werkt het net een beetje anders, maar verder geldt dat eigenlijk iedere machine uiteindelijk dezelfde handeling verricht.