Zo leer je je hond overmatig blaffen af

0
2655

Een hond in huis betekent een flinke portie extra gezelligheid. Maar ook verantwoordelijkheid. Als baasje is het namelijk jouw taak om je viervoeter op te voeden. Een van de lastigste dingen op dit gebied is het overmatig blaffen van je hond. Een hond blaft om te communiceren met andere honden, maar ook met jou. Af en toe blaffen is dus heel gewoon. Maar als dit teveel wordt, kan dit voor jou als baasje én voor mensen in je omgeving -denk aan je buren- erg vervelend worden. Gelukkig kun je dit ongewenste blafgedrag afleren.

Waarom blaft je hond eigenlijk?

De redenen waarom honden blaffen, kunnen sterk verschillen. Elke hond is anders en elke hond heeft er dan ook zo zijn eigen redenen voor. Veel honden blaffen wanneer ze alleen thuis worden gelaten. Vaak raak je van dit probleem op de hoogte doordat je buren je dit vertellen. Ook kan je hond alarm slaan bij vreemde geluiden. Het blaffen heeft dan een verdedigende functie. Maar ook als je viervoeter eenvoudigweg iets wil (eten, water, spelen) kan het zijn dat hij je dat middels blaffen duidelijk probeert te maken. Beloon je hond nooit voor het geblaf.

Het belang van een snelle en actieve aanpak

Of het nu om aandacht, verveling, eenzaamheid, angst of bescherming gaat, één ding is zeker: overmatig blaffen is lastig af te leren en vergt van jou als baasje flink wat volhardendheid. Des te belangrijker is het dan ook om het blaffen direct aan te pakken wanneer je het probleem constateert. Honden functioneren wat dat betreft namelijk net als wij: des te langer een gewoonte aanwezig is, des te lastiger wordt het om deze aan te pakken. Bovendien is blaffen ook niet iets wat je kunt negeren, alleen met een actieve aanpak zal het stoppen.

Commando’s en beloningen voor goed gedrag

Heb je je hond al van jongs af aan, dan is het aannemelijk dat je hem enkele commando’s hebt geleerd. Hoogstwaarschijnlijk behoort het commando ‘stil’ ook tot het repertoire. Pas deze in eerste instantie dan ook toe en beloon je hond met een aai of wat lekkers wanneer hij daadwerkelijk stopt met blaffen na dit commando. Die beloning moet natuurlijk wel op het juiste moment komen. Wanneer je jouw trouwe viervoeter al een lekker koekje aanbiedt wanneer hij nog niet helemaal stil is, kan hij deze associatie natuurlijk moeilijker maken.

Je hond afleiden

Reageert je hond om een bepaalde reden wat moeilijk op het commando ‘stil’? Probeer hem dan af te leiden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Voert hij wel eens opdrachten voor je uit? Geef hem er daar dan direct een van wanneer hij begint met blaffen. Het ideaalst is wanneer hij daarbij iets in zijn bek moet vastpakken, zodat hij letterlijk niet meer kan blaffen. Reageert je hond ook niet op dergelijke commando’s? Leid hem dan af door bijvoorbeeld een hard geluid te produceren. Hij zal zich afvragen wat het was en zo stoppen met blaffen.