Wat kost een hond nou eigenlijk?

0
1917

Niemand is zo blij als je thuiskomt als een hond. Of je nou vijf minuten weg was of een uur, dat maakt voor een hond niets uit. Je zult bij thuiskomst altijd weer met een warm welkom onthaald worden. Mensen denken vaak aan vreugde, gezelligheid en liefde als ze denken aan een hond. Niet zo gek want dit zijn inderdaad allemaal aspecten die van toepassing zijn op een hond. Waar men vaak een minder goed beeld van heeft, zijn de kosten die een hond met zich meebrengt. Voorkom verrassingen, weet vooraf waar je aan begint!

Aanschaf van de hond

Nog voordat je jouw trouwe viervoeter daadwerkelijk in huis hebt, beginnen de eerste kosten al. Je dient namelijk een aanschafprijs te betalen aan de fokker. Althans, wanneer je voor een puppy gaat. Kies je voor een hond uit het asiel, dan is dit natuurlijk anders. Er is niet één aanschaf prijs te benoemen voor een hond. Wat een hond kost hangt namelijk helemaal af van het ras en het al dan niet hebben van een stamboom. De prijzen lopen uiteen van driehonderd euro voor een kruising bij een particulier tot vijftienhonderd euro voor een rashond met stamboom van een erkende fokker. Zeer uiteenlopend dus.

Voeding en overige benodigdheden

Als je eenmaal een hond hebt uitgezocht kan de voorpret beginnen. De eerste spulletjes kunnen worden aangeschaft! Denk bijvoorbeeld aan een mand, voedingsbakken, speelgoed, een riem, een halsband, shampoo en borstels. Zodra je jouw hondje in huis hebt, kan het verzorgen beginnen. Naast áltijd een verse bak water, dient je hondje meermalen per dag hondenbrokjes te krijgen. Het aanbod hondenvoeding is enorm. Voeding is er dan ook in alle prijsklassen te verkrijgen. Overleg eventueel met de fokker en de dierenarts over wat het beste is voor jouw hond.

Verzorging en medische kosten

Zoals mensen regelmatig naar de kapper moeten, zo moeten ook de meeste honden eens in de zoveel tijd een trimbeurt hebben. Hoe vaak een hond getrimd moet worden, hangt af van het ras. Onderzoek dus eens wat een trimbeurt bij een trimsalon bij jou in de buurt voor het ras wat je voor ogen hebt, kost. Helaas zijn ook honden in meer of mindere mate weleens ziek. In dat geval wil je jouw trouwe viervoeter uiteraard alles kunnen geven wat hij of zij nodig heeft. Van medicatie tot operaties en de kosten van een consult bij de dierenarts, het zijn allemaal dingen waar je in het kostenplaatje rekening mee moet houden.

Overige kosten

Eventuele andere overige kosten waar je verder nog rekening mee dient te houden, zijn bijvoorbeeld de kosten van een puppycursus. Een puppy is leuk en schattig, maar heeft ook een strikte opvoeding nodig daar ze, zeker in hun eerste levensjaar, de grenzen zullen opzoeken. Het volgen van een puppycursus kan dan een verstandige keuze zijn. Ook de kosten voor een onderkomen voor jouw hond als je zonder hem of haar op vakantie gaat, is iets om in gedachte te houden. We kunnen dus stellen dat er in ieder geval genoeg kostenposten zijn om in gedachte te houden alvorens je overgaat tot de aanschaf van een hond.