Waarom is het beter om je kat niet vrij buiten te laten lopen?

0
1662

Veel mensen vinden het heel normaal dat hun kat vrij naar buiten kan. Een hond wordt netjes aan de lijn uitgelaten maar een kat ‘hoort nu eenmaal naar buiten te kunnen’ is vaak de redenering. Maar is dat wel zo? Moet je kat wel naar buiten of is dit een denkbeeld dat zich hardnekkig in ons brein heeft genesteld. Vrij buiten lopen levert veel risico’s op. Je kat kan verdwalen en niet meer thuis komen. Maar veel groter is de kans dat hij wordt aangereden en dat je op een zeker moment een telefoontje krijgt dat de Dierenambulance hem dood heeft gevonden. Als hij tenminste is gechipt en de chip juist is geregistreerd.

Ziektes liggen op de loer

Als een kat vrij naar buiten mag loopt hij het risico dodelijke ziektes op te lopen. De twee bekendste zijn katten leukemie, ook wel Felv genoemd, en katten aids, ook wel bekend als Fiv. Felv lopen katten op door ‘sociale contacten’ zoals elkaar wassen of uit elkaars bakje eten. Fiv wordt doorgaans overgedragen door vechten of door seksueel contact. Beide aandoeningen zijn niet te genezen en daarom dodelijk. Daarnaast kan een kat die niet is gevaccineerd kattenziekte krijgen of een vorm van niesziekte. Kattenziekte is dodelijk, van een ernstige niesziektebesmetting kan je kat levenslang klachten overhouden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Als je kat vrij naar buiten mag loopt hij het risico om onder een auto te belanden. Een auto hoeft echt niet hard te rijden om een kat bij een aanrijding te doden. Katten hebben vaak de neiging om juist als er een auto voorbijrijdt een straat over te willen steken. Automobilisten kunnen een overstekende kat lang niet altijd ontwijken, van boze opzet is dus vaak niet eens sprake. Als je kat wordt aangereden kan hij een langzame en pijnlijke dood sterven. Dit wil je je huisdier niet aandoen als je ook maar iets om hem geeft.

En toen was je raskat ineens verdwenen

Natuurlijk is het jouw eigen keuze om je pers, Heilige Birmaan of Maine Coon of Bengaal los buiten te laten lopen. Maar er zijn mensen die dolgraag een mooie raskat willen hebben maar er het geld niet voor hebben. Een raskat kost al gauw zo’n 600 euro of meer. Een raskat buiten laten lopen levert dus nog een extra gevaar op, namelijk diefstal. Als een kat in een auto wordt meegenomen en vervolgens ergens binnen wordt gehouden is de kans dat hij ooit nog thuis komt heel klein.

Geef je kat altijd als vermist op

Is je kat verdwenen, wat natuurlijk ook kan gebeuren als hij is ontsnapt terwijl je hem niet vrij buiten wilt laten lopen, meld dit dan altijd bij dierenartsen in de regio en bij het landelijk meldpunt voor vermiste dieren, Amivedi. Hang posters op bij lokale winkeliers of deel in de buurt flyers uit. Zorg dat je kat een chip heeft en dat deze correct is geregistreerd. Je dierenarts kan je hierover informeren. Als je kat dan wordt gevonden kan hij eenvoudig met zijn personeel worden herenigd, hopelijk in goede gezondheid.