Houd je je kat binnen of mag deze naar buiten?

0
2162
Houd je je kat binnen of mag deze naar buiten

Een kat wil natuurlijk heerlijk buiten rondstruinen. Daar kunnen ze lekker jagen, spelen en rennen en heerlijk genieten van alles wat ze tegenkomen. Het is echter zeker niet zonder gevaren om tegenwoordig je kat naar buiten te laten. Er kan zeker van alles gebeuren als je kat van huis is. Zo kan je kat onder een auto rennen, verdwalen of vermist raken, zichzelf verwonden of iets verkeerds eten. Er zijn ook genoeg mensen die helemaal niet zo blij zullen zijn met jouw kat in hun tuin en die heel lelijk kunnen doen. Als je je kat toch wel naar buiten wilt laten gaan, dan is het verstandig om met enkele zaken rekening te houden. Kies voor het welzijn van je kat.

Zorg voor juiste identificatie

Het is zeker verstandig om je kat te laten chippen voordat deze naar buiten gaat. Door een juiste identificatiechip kan jouw kat altijd worden herkend en kan er gelijk contact met je worden opgenomen als je kat gevonden wordt. Het nummer in de chip is namelijk gekoppeld aan de gegevens die je bij de registratie hebt opgegeven. De chip kan worden uitgelezen als iemand je kat vindt, in geval deze is weggelopen of verdwaald. De kans is zo aanzienlijk groter dat je kat weer bij je wordt teruggebracht. Een chip is heel eenvoudig door de dierenarts te plaatsen, waarna de registratie gelijk wordt aangemeld. Controleer altijd de gegevens zodat je zeker weet dat je kat bij je terug kan komen.

Kies zorgvuldig de momenten uit

Het is verstandig om je kat ’s nachts binnen te laten. Als je weet dat hij na schemering niet meer thuis wil komen, zorg er dan voor dat je de kat enkel met daglicht naar buiten laat. Je verkleint zo ook de kans op verdwalen. Zorg er ook voor dat je kat al enigszins hongerig is, zodat hij naar huis terugkomt als hij wil eten. Leer je kat ook aan om naar je toe te komen als je hem roept, door af en toe wat snoepjes te geven. Zo kun je je kat naar je toe roepen, ook als je wilt dat deze naar binnen komt. Kies bovendien rustige momenten uit, waarop de kat naar buiten mag. Als je zelf onrustig bent en dan de kat naar buiten laat, wordt het herkent als een vluchtoptie bij stress of drukte. Dit kan op onverwachte manieren ongunstig uitvallen, zoals rond nieuwjaarsdag. Ook kan de kat zelf dan meer gestrest zijn en eerder onoplettend het verkeer in rennen.

Kies voor een kattentuigje

Als je het toch spannend vindt om je kat onbeschermd naar buiten te laten, kies dan voor een kattentuigje. Aan de hand kun je je kat zo leren wennen aan de buitenwereld en alle geluiden en gevaren. Zo weten ze al wat ze kunnen verwachten en ook voor jou is het nog even een fijn idee dat je je katje gewoon bij je hebt. Je kunt ervoor kiezen om dit blijvend te doen en je kat regelmatig even de kans te geven om heerlijk naar buiten te gaan. Of alsnog beslissen om je kat na enige tijd de vrije wereld in te laten gaan. De keuze hiervan hangt helemaal van jezelf af en het karakter van je kat.