woensdag, oktober 23, 2019

De pracht van vlinders

Post date:

Author:

Category:

Heb jij weleens de tijd genomen om een vlinder van dichtbij te bekijken? Doen, het is zo’n prachtig natuurkunstwerkje! Je wordt vrolijk van al die kleuren of van die ene mooie witte, het witje of de gele citroenvlinder. De rust waarmee de vlinder zich van de ene naar de andere plant of bloem begeeft, zorgt voor ontspanning. Het is een sierlijk en kleurrijk dier dat in verschillende afmetingen voorkomt. De atlasvlinder is de grootste vlinder ter wereld. Voordat een vlinder een vlinder is, is er veel aan voorafgegaan: het eitje wordt een rups, de rups wordt een pop en de pop wordt die prachtige vlinder. Er zijn in ons land dag- en nachtvlinders. Veel soorten vlinders zijn er helaas al verdwenen. De Vlinderstichting zet zich in om niet nog meer soorten verloren te laten gaan.

Lees ook: vogels en insecten in je tuin

Het nut van vlinders

Vlinders zorgen door bestuiving. Ze zoeken nectar in de bloemen en op die manier zorgen ze voor het bestuiven. Ze dienen zelf als voedsel voor andere dieren. En vergeet niet het plezier dat mensen beleven aan de vlinders die sierlijk door hun tuin vliegen. Als er vlinders in een bepaald gebied voorkomen, dan wil dat vaak zeggen, dat het goed gaat met de natuurlijke omgeving. Verdwijnen vlinders dan zegt dat iets over de achteruitgang van de natuurlijke omstandigheden. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier helpen om de overlevingskansen van vlinders te vergroten door geen betegelde tuin maar een groene tuin met gras en bloemen aan te leggen. Dat is niet alleen goed voor de vlinders maar voor veel meer zaken. Denk aan het steeds warmer worden als er geen bomen staan, water dat niet de grond in kan door al dat beton enz.

Hoe krijg je vlinders in je tuin?

Heel mooi vlinders in je tuin…. , maar hoe krijg je ze ook bij jou? Jouw tuin dient aantrekkelijk te zijn voor vlinders en dat betekent dat er genoeg voedsel te vinden moet zijn. Voedsel voor vlinders is nectar. Nectar zit in bloemen, het is een stroperig vocht, boordevol energie voor de vlinders. Wil je veel en verschillende soorten vlinders in je tuin zorg dan voor een bloementuin. Vlinders komen graag op een beschutte plek in de zon, heb jij die? Zo niet, dan kun je misschien door het planten van grote struiken een beschutte plaats creëren. Ook rottend fruit is een delicatesse voor veel vlinders. Wist je dat je ook door het plaatsen van een bordje suikerwater vlinders kunt lokken? Nog een leuk weetje: weerschijnvlinders houden van het zweet van mensen en deze vlindersoort kan dus op je arm of been gaan zitten.

Zoek maar hippe velgen uit

BMW is een automerk met misschien wel de meest stijlvolle velgen die er zijn. De autofabrikant heeft al decennia lang ervaring met het produceren...

Voor- en nadelen van kofferbakmatten

Wanneer je iemand bent die niet te nauw kijkt op de ordelijkheid in zijn auto, dan zijn kofferbakmatten of automatten misschien wel iets voor...

Verkoop jouw auto sneller via het internet met deze tips!

Heb jij reeds een nieuwe auto verkocht en wil je daarom van jouw oude auto af? Of heb je een andere reden om afstand...