Zo geniet je onbezorgd van een vakantie met kinderen

0
2579
vakantie met kinderen

Kijk jij enorm uit naar de vakantie? Dan ben je zeker niet de enige. Maar voordat je vertrekt moet er veel geregeld worden. Een reis met kinderen kan best uitdagend zijn. Niet voor bestaat de term vakantiestress. Maar gelukkig is er een oplossing. Wij hebben een aantal tips voor je waardoor je voortaan onbezorgd op reisavontuur gaat met het hele gezin.

Communiceer met je kinderen

Communicatie is zeer belangrijk wanneer het gaat om reizen met kinderen. Vertel je zoontje en/of dochtertje waar de reis precies naar toe gaat en met welk vervoermiddel. Vertel bijvoorbeeld dat je met de auto naar een vakantiehuisje in Frankrijk vertrekt en dat de tocht best lang kan duren. Daardoor weten kinderen een beetje wat ze kunnen verwachten. Of vertel ze dat er een vliegreis op het programma staat en hoe dat verloopt. Ook in dat geval kun je best vertellen dat het een lange en verre reis gaat worden.

Maak je kinderen deel van het vakantieavontuur

Betrek jouw kinderen zoveel mogelijk bij de komende reis, zodat ze zich echt deel voelen van het avontuur. Maak bijvoorbeeld een speciale aftelkalender voor kleine kinderen. Daardoor weten ze precies hoeveel nachtjes het nog slapen is tot de grote reis. Bij oudere kinderen zou je kunnen overleggen over de route en attracties die jullie willen gaan bezoeken. De kans is groot dat ze zich daardoor nog meer verheugen op de reis. Maak er samen een avontuur van en geniet van de voorpret!

Wees voorbereid op allerlei scenario’s

Kinderen kunnen onvoorspelbaar zijn, helemaal wanneer ze iets jonger zijn. Wat moet je bijvoorbeeld doen met een peuter die een driftbui krijgt in het vliegtuig? Bedenk vantevoren hoe je met zo’n scenario om wil gaan. Wat ga je doen als je peuter zijn of haar zin niet krijgt? Daardoor ben je een klein beetje voorbereid op situaties die kunnen gebeuren. De kans is natuurlijk aanwezig dat je peuter zich voorbeeldig gedraagt in het vliegtuig. In dat geval heb je je voor niks druk gemaakt!

Lees ook: organiseer de perfecte babyshower

Betrek kinderen bij de activiteiten op vakantie

Oudere kinderen hebben soms de neiging om zich te vervelen op reis. Wat als er een bepaalde bestemming bijvoorbeeld geen WiFi is om contact te houden met vriendjes en vriendinnetjes? Probeer als ouders daarom altijd te kiezen voor een bestemming waar genoeg te doen is voor oudere kinderen. Daardoor gaan ze zich minder snel vervelen en grijpen ze niet voor de zoveelste keer naar hun smartphone. Misschien ben je van plan om op kampeervakantie te gaan. Betrek de kinderen in dat geval bij het opzetten van de tent en het maken van het eten. Ze hebben meteen iets te doen en voelen zich nuttig. Bovendien is het nog hartstikke gezellig om samen te doen ook!

Stel een beloning in het vooruitzicht

Soms helpt het om jouw kinderen, of ze nu oud of jong zijn, een beloning in het vooruitzicht te stellen als ze goed luisteren. Je peuter mag bijvoorbeeld een leuk cadeautje of je puber mag iets langer in de campingdisco blijven. Wedden dat de jonge vakantiegangers zich in een keer voorbeeldig gedragen?