We weten dat de betrokkenheid van ouders van grote invloed is op hoe kinderen presteren op school. Deze ouderbetrokkenheid bestaat bijvoorbeeld uit het voeren van gesprekken met hun kind. Over hoe de schooldag was en wat ze allemaal gedaan hebben. Maar ook helpen bij het huiswerk en op school is ouderbetrokkenheid. Goede communicatie vanuit de school is hierbij ook van belang.
Basisscholen willen ouders graag betrekken bij het schoolgaande leven van hun kind. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door ouders regelmatig uit te nodigen op school. Door aan het begin van het schooljaar een informatieavond te organiseren. Maar ook door activiteiten te organiseren waarbij ouders van harte welkom zijn. Een andere manier is door digitale communicatie in te zetten. Door actuele informatie aan te bieden op de schoolwebsite, regelmatig nieuwsbrieven te versturen en door te werken met een schoolapp. Dat laatste is een laagdrempelige manier om regelmatig in contact te blijven met ouders. Een dergelijke app bevat vaak verschillende functionaliteiten, waaronder de mogelijkheid om bijvoorbeeld berichten te delen. Er zijn verschillende aanbieders van een basisschoolapp. Eén van die bekendere aanbieders is bijvoorbeeld Social Schools. Zij bieden een app aan speciaal voor basisscholen.
Drempels verlagen met goede communicatie
Goede communicatie is overigens altijd van belang als het gaat om het stimuleren van ouderbetrokkenheid. Op alle vlakken. Zo zorgt goede communicatie ervoor dat ouders en school van elkaar weten wat de verwachtingen zijn, zodat dat de ontwikkeling van kinderen optimaal gestimuleerd wordt. Daarnaast zorgt goede en duidelijke communicatie voor een goede relatie tussen ouders en school. Eventuele drempels worden weggenomen en ouders participeren makkelijker. Ook hier kan een schoolapp weer een belangrijke rol spelen. De school kan eenvoudig een bericht delen over bijvoorbeeld een aanstaand evenement en ouders kunnen hierop reageren en dragen zelfs misschien nuttige suggesties aan.
Drie tips voor stimuleren ouderbetrokkenheid
Er zijn verschillende manieren om positieve ouderbetrokkenheid te stimuleren. We geven je drie tips. Goede communicatie voert hier natuurlijk altijd de boventoon.
Tip 1: Benader ouders persoonlijk
Maak tijd om ouders persoonlijk te woord te staan. Bijvoorbeeld door een huisbezoek of een langer gesprek gekoppeld aan het rapport. Leraren kunnen ook bij het halen en brengen de ouders en kinderen begroeten of even een kort gesprekje aanknopen. Dat zorgt voor waardering en betrokkenheid.
Tip 2: Laat je waardering blijken aan ouders
In het kader van ouderbetrokkenheid is het belangrijk om ouders regelmatig te laten weten dat je hun inzet waardeert. Hoe groot of klein die ook is. Bedank ouders voor hun hulp in een nieuwsbrief of tijdens een bijeenkomst. Een simpel ‘dank je’ doet vaak veel goeds.
Tip 3: Maak bijeenkomsten interactief
Basisscholen organiseren met enige regelmaat bijeenkomsten. Laat deze bijeenkomsten geen eenrichtingsverkeer zijn, waarbij de school alle informatie zendt. Vraag ouders bijvoorbeeld voor een bijeenkomt om input of een mening. Staat er een bepaald onderwerp centraal tijdens een bijeenkomst? Vraag ouders dan van tevoren een korte vragenlijst in te vullen. Over de uitkomsten kan gediscussieerd worden.
Scholen werken hard om ouderbetrokkenheid positief te stimuleren. Dat vergt wat tijd en aandacht. En natuurlijk moeten hiervoor verschillende middelen ingezet worden. Een eenvoudige manier om informatie met ouders te delen is via een school app. Praktisch elke ouder beschikt over een mobiel en zij zullen er geen moeite mee hebben om de app te installeren. Publiceert de school een bericht, dan ontvangen de ouders een melding. Zo zijn zij snel op de hoogte van alles wat er speelt.
Gebruikt jouw school al een schoolapp als middel om ouderbetrokkenheid te verhogen?