dinsdag, maart 19, 2019

Hoe voed jij je kind op?

Post date:

Author:

Category:

Rust, reinheid en regelmaat

De toverwoorden rust, reinheid en regelmaat voor de juiste opvoeding! Kunnen de ouders van nu daar tegenwoordig ook nog wat mee? Was het maar zo eenvoudig. De drie r’s zijn uiteraard nog steeds erg belangrijk. Er spelen echter veel meer factoren van buitenaf een grotere rol in deze tijd. Ouders hebben met veel invloeden van buitenaf te maken, zeker als de kinderen ouder worden. Maar ook de jongere kinderen worden beïnvloed door de tv, internet, leeftijdsgenootjes. Zorg voor een goede basis, waar kinderen steeds weer op terug kunnen vallen. Geef ze jouw normen en waarden mee. Ouders zijn vaak bang om hun kinderen te vertellen wat ze van hun verwachten. Ouders durven vaak geen grenzen meer aan te geven, omdat ze bang zijn dat de kinderen weglopen en het verkeerde pad op gaan. Ook in dit geval is angst een verkeerde raadgever. Twijfel niet en houd je aan je regels en afspraken, daar hebben kinderen houvast aan.

Problemen met opvoeden bespreken

Je hoeft je er niet voor te schamen als jij niet weet hoe jij je kinderen moet opvoeden. Je kunt het namelijk nergens lezen. Bij je kind zit geen handleiding als het geboren wordt. Daarnaast is elk kind anders en zal het op zijn of haar eigen wijze reageren op jouw opvoeding. Loopt het volgens jou uit de hand, ben je de controle kwijt? Trek aan de bel bij de huisarts, of vraag een gesprek aan op school bij de leerkracht van je kind en vraag naar haar of zijn bevindingen. Hoe gedraagt het kind zich in de klas bijvoorbeeld, met wie gaat het om enz.? Als jij je zorgen maakt om je kind, bespreek dit met je partner. Als dit jou en je kind niet helpt, dan ga je op zoek naar iemand om mee te praten. Dat kan zoals gezegd op school en bij de huisarts. Indien noodzakelijk zul jij worden doorverwezen met je hulpvraag.

Hulp bij het opvoeden

Als alleenstaande ouder is het opvoeden van kinderen moeilijk, nog moeilijker dan wanneer je als twee betrokken ouders je kind goed wilt opvoeden. Goed opvoeden volgens jullie normen en waarden. Wat doe je als jouw kind totaal geen zin heeft om jouw regels en afspraken na te komen, als jouw kind zonder respect naar de ouder(s) zijn eigen regels maakt? Aarzel niet, vraag deskundige hulp en wacht daarmee niet te lang. Jonge kinderen zijn gemakkelijker te “kneden” dan wanneer je met pubers te maken krijgt. De school of de huisarts zijn vaak degenen die je het eerste gaat benaderen. School kan jouw kind laten observeren door een deskundige en deze bevindingen met je delen. De huisarts kan je aanraden een opvoedondersteuner te raadplegen.

Combineer fitness, pilates en ballet en volg een Vbarre les

In de fitnesswereld wisselen trends elkaar af. Misschien heb je de afgelopen jaren gemerkt dat dans steeds meer in de sportschool te vinden is....

Sloopauto verkopen? Hier moet jij aan denken!

Heb jij een auto die rijp is voor de sloop? Dan weet je mogelijk niet zo goed wat je hiermee aan moet. Veel mensen...

Leuke kinderkleding voor de zomer

Het duurt nog even voor dat het zomer is, maar voor je het weet is het alweer zover. Dan komt er voor iedereen weer...