zondag, mei 31, 2020

ISDN gaat verdwijnen, wat nu?

Post date:

Author:

Category:

Je hebt het waarschijnlijk al gehoord, KPN gaat stoppen met ISDN. Het zat er al een tijdje aan te komen, al zal het voor velen toch als een verrassing komen. Als je nog gebruik maakt van een ISDN-lijn dan heb je nu waarschijnlijk veel vragen. Wat gaat er nu gebeuren? Hoe voorzie je straks in de specifieke eisen waar jouw ISDN-lijn nu nog zorg voor draagt? We proberen je een beetje wegwijs te maken in het proces dat je nu in gaat.

Van ISDN naar VOIP

Heb je het oude, witte NT1 kastje nog in jouw meterkast hangen? Als je nooit over bent gegaan naar VOIP, maar wel gebruik maakt van meerdere telefoonlijnen, dan gebruik je waarschijnlijk nog ISDN. Nu KPN heeft aangekondigd dat ISDN gaat verdwijnen zal je dan ook moeten kiezen voor een nieuwe oplossing. Gelukkig zijn deze oplossingen er al in de vorm van de moderne VOIP-diensten die worden aangeboden.

VOIP staat letterlijk voor Voice Over IP, of in het Nederlands Stem over Internet Protocol. In de praktijk betekent het dat telefonie niet langer door de ouderwetse telefoonlijn gaat, maar dat daar nu het internet voor gebruikt wordt.

Waarom is VOIP beter dan ISDN?

ISDN werd al in de jaren 90 geïntroduceerd en is daarna bijna niet meer verbeterd. Het is dus een verouderde techniek. VOIP is daarentegen nieuw en wordt constant doorontwikkeld. Doordat ISDN gebruik maakt van een verouderde infrastructuur, is het duur om dit te blijven onderhouden en ook niet meer aantrekkelijk om te blijven gebruiken. Vooral niet als je kijkt naar de mogelijkheden die VOIP biedt. VOIP biedt zoals ISDN de mogelijkheid om telefooncentrales aan te sluiten en op te zetten, of alarm en pinsystemen te gebruiken. Daarnaast heeft VOIP ook opties die je bij ISDN niet hebt. Zo kan je met een VOIP-verbinding vele verschillende diensten gebundeld afnemen. Denk bijvoorbeeld aan voicemail, video conferencing, fax en natuurlijk spraakbellen. VOIP is overigens ook versleuteld, waardoor de lijn een stuk veiliger is.

Hoewel dit al mooie dingen zijn, die in het voordeel van VOIP spreken, is er een nog veel groter voordeel. VOIP biedt naast een hoop flexibiliteit ook nog eens een aanzienlijke besparing ten opzichte van ISDN, dat via de koperlijn gaat. Tel hierbij op dat jouw mobiele telefoon ook nog gekoppeld kan worden aan de VOIP-telefooncentrale en ISDN lijkt ineens minder interessant.

Lees ook: minder stress, meer succes: a dream come true

Overstappen naar VOIP

Het maakt niet uit of je inmiddels al overtuigd bent of toch nog twijfelt. De overstap van ISDN naar VOIP is onvermijdelijk. Daarbij is het natuurlijk wel zo fijn als je goed weet waar je aan toe bent en hoe dit in zijn werk zal gaan. Juist om die reden helpen bedrijven zoals belcentrale.nl je graag bij de overstap. Zij leveren allerlei oplossingen in ICT voor het MKB, waaronder dus ook VOIP. Heb je dus hulp nodig bij jouw overstap van ISDN naar VOIP, dan raden we je zeker aan om daar even te kijken en met ze te praten over de opties.

Zelf je kapsel kunnen bijwerken

Zelf je haar kunnen knippen, zou dat niet gemakkelijk zijn? Misschien wil je het niet geloven, maar het is wel echt mogelijk. Zeker wanneer...

Procureur: multifunctioneel braadstuk in zomer en winter

Wel eens een mooi varkensbraadstuk gemaakt? Niet? Doen! En dan zeker eens proberen met procureur. Procureur is sowieso een goed idee en je kunt...

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....