zondag, mei 31, 2020

Een skills matrix een toegevoegde waarde voor jouw bedrijf?

Post date:

Author:

Category:

Een bedrijf wil haar personeel tegenwoordig zo efficiënt mogelijk inzetten. Dit houdt in dat personeelsleden aangenomen worden voor specifieke functies. Ben jij al lange tijd op zoek naar invulling voor een bepaalde functie binnen jouw bedrijf? Dan kun je natuurlijk ook intern kijken of er mensen rondlopen met de capaciteiten om deze functie te vervullen. Wanneer jij de kwaliteiten van jouw personeel niet in kaart hebt, is dit echter bijzonder lastig. Jij weet ongetwijfeld een aantal dingen waar jouw personeel goed in is, maar je weet vast niet alles. Een skills matrix kan jou hierbij helpen.

Wat is een skills matrix eigenlijk?

Lang niet iedereen is bekend met een skills matrix. Toch zijn er meer en meer bedrijven die hier gebruik van maken. Met behulp van een skills matrix breng jij de kwaliteiten van medewerkers in kaart. En nee, je hangt niet alleen het label ‘goed’ of ‘gemiddeld’ aan een personeelslid. Een skills matrix gaat veel dieper op de kwaliteiten in. Zo kun jij bijvoorbeeld kwaliteiten als ‘nauwkeurig’ en ‘communicatie’ opnemen in deze matrix. Jij beoordeelt al jouw personeelsleden afzonderlijk op deze kwaliteiten. Zet jouw medewerkers en de beoordelingen allemaal onder elkaar in één bestand. Hierdoor kun jij in één oogopslag zien wie waar goed in is.

Makkelijk intern naar een opvolger zoeken

Er zijn genoeg bedrijven die intern zoeken naar de opvolger van iemand die vertrokken is of gaat vertrekken. Op basis van de prestaties en kwaliteiten van iemand wordt vervolgens een keuze gemaakt. Dit is vaak nattevingerwerk. De kans dat het verkeerd uitpakt, is zodoende altijd aanwezig. Hier hoef jij met een skills matrix aanzienlijk minder bang voor te zijn. Ben je op zoek naar een echte leider? Dan kijk jij gewoon in de skills matrix welk personeelslid goed scoort op deze kwaliteit. De personen die hier goed op scoren, kun jij zo binnen een paar tellen vergelijken. Zodoende wordt het natuurlijk een stuk makkelijker om intern een opvolger te vinden.

Ideaal in vakanties, bij ziekte of ongelukken op de werkvloer

Ieder bedrijf heeft te maken met mensen die op vakantie gaan, ziek zijn of thuis zitten als gevolg van een ongeluk op de werkvloer. Indien een medewerker afwezig is, moet hij vervangen worden. Maar wie kan dit binnen jouw bedrijf het beste doen? Menig eigenaar kan hier geen antwoord op geven. Wil jij binnen de kortste keren een geschikte kandidaat vinden? Dan biedt een skills matrix uitkomst. Jij kunt zo snel iemand benaderen en dat voorkomt dat de taak van de afwezige persoon niet of niet naar behoren uitgevoerd wordt.

Een skills matrix maken

Een skills matrix kun jij op verschillende manieren maken. Wanneer je dit zelf wilt doen, maak je gebruik van Excel. Zet hier de kwaliteiten van al jouw personeelsleden op een rijtje. Weet wel dat dit een bijzonder tijdrovende klus is. Bovendien moet je het goed bijhouden. Is het je via Excel allemaal toch wat te lastig? Dan kan deze Skills Management Software jou misschien uitkomst bieden. Deze software is een prima alternatief voor het handmatig bijhouden van jouw skills matrix in Excel. Heb je al jaren een skills matrix in Excel? Dan betekent dit niet dat jij weer helemaal van meet af aan moet beginnen. Althans, niet wanneer jij de software van AG5 gebruikt. Jij kunt hier namelijk jouw skills matrix uit Excel overzetten. Dit alles gebeurt binnen één dag. Benieuwd of dit iets voor jou is? Dan biedt AG5 jou de mogelijkheid eerst een demo te proberen. Zo weet je zeker of het voor jou handig is om je skills matrix bij te houden met behulp van deze software.

Zelf je kapsel kunnen bijwerken

Zelf je haar kunnen knippen, zou dat niet gemakkelijk zijn? Misschien wil je het niet geloven, maar het is wel echt mogelijk. Zeker wanneer...

Procureur: multifunctioneel braadstuk in zomer en winter

Wel eens een mooi varkensbraadstuk gemaakt? Niet? Doen! En dan zeker eens proberen met procureur. Procureur is sowieso een goed idee en je kunt...

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....