Wist je dat de grote schoonmaak al heel lang bestaat? In veel landen doen ze rond een bepaalde periode een grote schoonmaak. Deze schoonmaak wordt ook wel de voorjaarsschoonmaak genoemd, omdat aan het einde van de winter de eerste zonnestralen het huis binnenraken. Door het licht dat in huis schijnt, kunnen we de stofdeeltjes goed zien liggen. Alle reden dus om het huis eens flink op te schonen. Elke kamer werd meegenomen, niets werd vergeten.
De geschiedenis van de grote schoonmaak
Tot de jaren 60 was de grote schoonmaak bij iedereen bekend. En iedereen deed er ook aan mee. In deze tijd waren de huizen een stuk moeilijk om verwarmd te houden. Met open haarden en kachels lukte dit, maar de gecreëerde warmte mocht niet vluchten. Vandaar dat de huizen in de winter helemaal dicht zaten, geen deur of raam stond open. De komst van de lente na de winter was een mooie gelegenheid om alles open te gooien en te luchten. Dat ging meteen samen de schoonmaak. Met een nieuw opgeruimd huis kwam men weer tot rust. Niet alleen het huis werd opgeruimd, maar ook het hoofd.
Welke voorbereidingen moet ik treffen?
Als eerste kun je het beste een overzicht maken van wat te doen staat. Als je nog niet alle spullen hebt die nodig zijn om het huis schoon te maken, kun je deze kopen. De belangrijkste spullen die nodig zijn, worden daarom opgenoemd. Als eerste heb je sponsjes nodig, schuursponsjes en zachte sponsjes. Ook zijn doekjes, zoals de microvezeldoekjes, noodzakelijk. Neem hier gerust een heel wat van mee uit de winkel. Een stofdoek en stofzuiger ook belangrijk. Allesreiniger, afwasmiddel, antikalkmiddel en azijn kun je maar beter uit de schrappen halen en een voorraad van inkopen. Een aparte trekker voor de ramen en de vloer zullen ook van pas komen (+ een dweil). Om de ramen te zemen heb je daarnaast ook nog een zeemvel nodig.
Het stappenplan
Om de schoonmaak overzichtelijk te houden, is het van belang om een stappenplan bij de hadden te hebben. Je kunt dit naar eigen wens maken of de volgende overnemen:
1. ruim eerst je kasten uit, gooi weg wat niet meer nodig is
2. aangezien je kasten nu leeg zijn, kun je alle deuren en je kastdeuren schoonmaken
3. zorg dat alle stof weg is door af te stoffen
4. neem nu je toilet en douche mee met de schoonmaak
5. begin op dit punt aan de keuken
6. was de ramen
7. nu alles ongeveer gedaan is, kun je beginnen met stofzuigen
8. en als laatste: dweilen maar!
Tips voor de grote schoonmaak
Als het allemaal wat te veel is, kunnen deze tips je wellicht helpen. Om in je hoofd overzicht te houden, kun je werken per kamer, dus een voor een. Zorg dat je als laatste dweilt en stofzuigt. Het zou namelijk zonde zijn als je na het dweilen aan een kast begint en alle stof weer op de gedweilde plek valt. De bekende regel ‘poets van boven naar beneden’ zou je daar al bij moeten hebben geholpen. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met de aanpak van de grote schoonmaak!