Als je een plant gaat verpotten komt er vaak meer bij kijken dan je denkt. Het is nooit zo simpel als het lijkt. Zo zijn sommige planten juist heel gevoelig als je ze overpot, terwijl andere planten wel tegen een stootje kunnen. Waar moet je nou eigenlijk echt op letten? Wat moet je doen als een plant niet past? Hoe groot moet de pot zijn? Dat, en meer, lees je hier.
Potten, waar let je op?
Als je een pot voor je plant uitzoekt, is er voornamelijk één belangrijke regel. Nooit een te kleine pot pakken. Een grote pot voor een plant maakt nooit wat uit, anders dan dat het er misschien niet zo mooi uit ziet. Voor de plant zelf is een grote pot geen probleem. Een te kleine pot daarentegen kan wel ongewenste gevolgen hebben voor de plant. Zo kunnen de wortels knellen en verstrikt raken omdat ze niet genoeg ruimte hebben om te groeien. Ook kan een kleine pot in sommige gevallen niet genoeg steun en stevigheid bieden voor de plant, waardoor deze misschien vaker omvalt en meer schade op loopt dan nodig. Voor de meeste planten is het een maatstaaf om een pot te nemen die net iets kleiner is dan de plant boven de grond.
Potgrond, wat is nodig?
Als je eenmaal een goede pot hebt voor je plant, kijken we nu verder. De volgende stap is potgrond. Er zijn heel veel verschillende soorten potgrond. Zo heb je potgrond voor in de tuin, voor eenjaars-bloeiers, maar ook voor balkon- en terrasplanten. Voor planten die op wil potten is die laatste vaak voldoende. Als je niet weet welke potgrond geschikt is voor je planten, kun je ook altijd aan de medewerkers vragen bij de winkels waar ze het verkopen. Zij kunnen je er vaak wel mee verder helpen, zodat je de juiste potgrond koopt voor je planten.
Het oppotten
Nu je de potgrond hebt, begin met een dun laagje potgrond op de bodem van de emmer. Hierna kijken we hoe hoog de plant moet staan. Als je de plant in de pot zet met het dunne laagje potgrond, kun je zien of de je er misschien een extra laag onder moet leggen om te zorgen dat te plant niet te diep in de pot staat. Zodra je de juiste hoogte hebt gevonden vullen we de zijkanten rustig aan met potgrond. Druk de potgrond ook licht aan, zodat de plant er straks stevig in staat, maar duw het niet helemaal vast. Zorg dat de potgrond ook ruimte heeft om een beetje te luchten, anders trekt het water er straks ook niet goed meer in en stikt de plant.
Nu je de plant mooi hebt opgepot, hoef je de plant alleen nog genoeg water te geven. Ook is het altijd goed om op te letten of er niet te veel onkruid in de pot begint te groeien, omdat dat ook de plant tegen kan werken. Maar zodra het winter is moet je je planten ook verzorgen. Lees in dit artikel meer over hoe je je tuin op de winter voorbereid.