Verschil tussen betonverf en muurverf

0
1153
muur verven

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een betonverf en een muurverf. Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: er is géén verschil tussen een betonverf en een muurverf! Dit komt omdat een betonverf een verzamelterm is voor diverse soorten verf die je kunt gebruiken voor diverse harde oppervlakken zoals vloeren maar ook muren. Is dit nieuw voor je? Een goede reden om je eens te verdiepen in de veelzijdigheid aan toepassingen van muurverf.

Waarom je betonverf als muurverf kunt gebruiken

Zoals aangegeven is de term betonverf een ruim begrip. Veel mensen denken dat een betonverf uitsluitend gebruikt kan worden voor het verven van betonoppervlakken. Dit is deels waar maar je kunt deze verf ook gebruiken voor het verven van andere harde oppervlakken zoals stenen, plavuizen, hout of kunststof. Dit maakt betonverf een uitstekende verf voor de muur. Het voordeel van betonverf is dat het makkelijk reinigbaar is en watervast. Dit maakt betonverf zelfs beter geschikt om te gebruiken voor buitentoepassingen dan “gewone” muurverf. Je zou deze muur daarnaast ook desgewenst gewoon kunnen reinigen met een hogedrukspuit. Een goede betonverf is hiertegen bestand.

Verschillende soorten betonverven

Je hoeft je er maar even in te verdiepen om te ontdekken dat er verschillende soorten betonverven op de markt zijn. Hiermee doelen we niet alleen op de kwaliteit, de kleurstelling en of je kiest voor een transparante of dekkende optie maar ook op de samenstelling van de verf. Dit is zeker een punt van aandacht. Een goede verf voor beton is meestal samengesteld op een epoxy of polyurethaan basis. Epoxy kan onder invloed van UV straling verkleuren. Het is dus verstandig om verf op deze basis te gebruiken voor toepassingen binnenshuis. Een betonverf op polyurethaan basis is wel UV bestendig en is hierdoor uitstekend geschikt voor buitengebruik.

Daarnaast is kun je de keuze maken uit een kant-en-klare 1 componenten verf of een 2 componenten verf. Een 2 componenten verf moet voor gebruik gemengd worden en bestaat dan voor een deel uit een basisverf en voor het andere deel uit een verharder. Twee-componenten verf is harder dan verf één-component verf. Het logische gevolg is dat de verf beter beschermt, krasvaster- en slijtvaster is, dus geschikt voor intensief gebruik. Dit is zeker iets om op te letten bij de aankoop van een betonverf… of je muurverf uiteraard want dat maakt zoals je nu weet geen verschil.