Tips om de gevaarlijke zwarte schimmel in je huis te verwijderen

0
625
vrouw verwijderd schimmels

Schimmels zijn vies en ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral de giftige zwarte schimmel die in veel woningen aanwezig is. Bij een langdurige blootstelling aan de sporen van de zwarte schimmel kunnen zowel milde als ernstige gezondheidsklachten optreden. Dat wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe doe je dat? In dit artikelen geven wij tips hoe je de zwarte schimmel het beste kunt verwijderen.

Waar je de zwarte schimmel het vaakst vindt

Om schimmels in huis te kunnen verwijderen moet je natuurlijk wel weten waar je moet zoeken. Gelukkig zijn zowel zwarte als witte schimmels makkelijk te detecteren. De zwarte schimmel herken je aan zwarte spikkels of donkere vlekken op muren, plafonds en textiel terwijl de witte schimmel een laagje witte en harige aanslag produceert. Zodra je één van deze zaken in je woning aantreft is het tijd om actie te ondernemen! Tip, zoek vooral op vochtige plekken, zoals de badkamer!

Waarom het belangrijk is om schimmels gelijk te verwijderen

Het is belangrijk dat je direct actie onderneemt als je schimmelvorming ziet. Het is niet alleen onhygiënisch, maar het kan ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Vooral een langdurige blootstelling aan de sporen van de zwarte schimmel kunnen milde tot ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Dan moet je denken aan geïrriteerde ogen, een jeukende huid, allergische reacties en zelfs longproblemen. Daarom is het ook belangrijk dat je schimmels direct verwijdert en geen kans geeft om zich in je woning te vermeerderen.

Heet water met soda

In het beginstadium kun je prima uit de voeten met een emmertje heet water met wat soda. De zwarte spikkels of kleine donkere vlekjes kun je eenvoudig verwijderen en zo heb je binnen een handomdraai de klus geklaard. Trek wel schoonmaakhandschoenen aan, want het is niet goed om schimmels met blote handen aan te raken. En was na de schoonmaakactie ook goed je handen.

Schimmelreiniger

Bij een willekeurige supermarkt of bouwmarkt kun je ook professionele schimmelreiniger kopen. Met deze spuitbussen kun je plekken behandelen door deze in te sprayen en vervolgens te reinigen met een natte doek. Schimmelreinigers hebben doorgaans wel een penetrante geur en bevatten ook chemicaliën die ook niet al te best zijn voor de gezondheid. Als je hier toch mee aan de slag wilt gaan zijn een mondmaskertje en schoonmaakhandschoenen zeker geen overbodige luxueuze.

Professioneel bedrijf inschakelen

Als niets helpt of de schimmels al in een vergevorderd stadium zijn, is het soms slimmer om een professioneel bedrijf in te schakelen om de schimmels te laten verwijderen. Zo weet je enerzijds zeker dat de klus goed geklaard wordt en dat je na de behandeling geen zorgen meer hoeft te maken over gevaarlijke schimmels die je gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Hoe je schimmelvorming kunt voorkomen

Voorkomen is eigenlijk beter dan genezen en het is gewoon lastig om schimmels buiten de deur te houden. Toch kun je wel een aantal dingen doen om het schimmels lastiger te maken. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Probeer zo goed en veel mogelijk te ventileren door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten.
  2. Probeer een badkamer altijd te drogen nadat je deze hebt gebruikt. Vocht is namelijk de beste vriend van een schimmel.
  3. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid geeft schimmels de kans om zich te hechten. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is kun je dit oplossen door een luchtontvochtiger neer te zetten.
  4. Gebruik schimmelwerende verf op plaatsen waar het vochtig is of kan worden. Zoals in een badkamer.