Kies uit tientallen soorten natuursteen voor je woning

0
1246
natuursteen

Van de Verenigde Staten tot Spanje en Australië: natuursteen is te vinden in huishoudens over de hele wereld. Marmer wordt bijvoorbeeld gebruikt in keukens en badkamers. Het past zowel bij een modern als klassiek interieur. Wist je dat er naast marmer nog veel andere soorten natuursteen bestaan? Bij deze een overzicht van enkele populaire soorten natuursteen.

Verschillende soorten natuursteen

Het aantal soorten natuursteen is er teveel om op te noemen. Wereldwijd bestaan er duizenden soorten. Je hebt onder andere de keuze uit de volgende soorten natuursteen voor je woning en/of tuin:

  • Graniet
  • Kalksteen
  • Basalt
  • Travertijn
  • Marmer
  • Belgisch blauwe hardsteen
  • Kalkzandsteen
  • Vietnamese en Chinese steen
  • Leisteen

Sterk en duurzaam graniet

De meest voorkomende varianten, die je ook vaak in huizen ziet, zijn graniet, kalksteen en basalt. Het voordeel van graniet is dat het hard en duurzaam is. Het is dan ook bijzonder goed bestand tegen vuil en beschadigingen. Daardoor kun je er bijzonder lang van genieten. Het is bijvoorbeeld ideaal materiaal voor een keukenblad. Op deze plek gebruik je regelmatig messen en ander keukengerei. Op het sterke granieten materiaal maakt het gelukkig niets uit wanneer je per ongeluk een mes laat vallen. Aan de andere kant is het een van de duurste soorten natuursteen. Voor een keukenblad van graniet ben je bijvoorbeeld 500 euro kwijt.

Basalt voor een modern interieur

Je kunt een keukenblad van graniet aanschaffen in diverse kleuren. Kies bijvoorbeeld voor helder lichtgrijs, groen, rood of blauw. De afwerking is nagenoeg perfect. Voorkom echter een gepolijste afwerking. Een gepolijst oppervlak is namelijk zachter dan zandkorrels. Daardoor zijn krassen en andere beschadigingen veel sneller te zien. Wanneer je een moderne keuken hebt zou je in plaats van graniet ook basalt kunnen overwegen. Dit natuursteen is namelijk minstens zo sterk als graniet. Het heeft een overwegend grijze kleur.

Met name de duurdere basalt oppervlaktes zijn goed bestand tegen krassen, vlekken andere beschadigingen.

Kalksteen voor een zachte en warme uitstraling

Misschien wil je graag warme en zichte tinten gebruiken voor je interieur. Wat dat betreft is kalksteen de ideale keuze. Dit natuursteen is verkrijgbaar in een harde en zachte variant. Zachte kalksteentypes hebben vaak een witte kleur en geven het interieur een zachte uitstraling. Harde kalksteensoorten, bijvoorbeeld Jura, is juist geschikt voor drukker belopen plaatsen. Hou er wel rekening mee dat niet elke kalksteensoort geschikt is voor de tuin. Sommige zijn namelijk behoorlijk poreus, waardoor er snel beschadigingen ontstaan.

Stijlvol marmer

Er is bijna geen natuursteensoort die zorgt voor zoveel variatie als marmer. Niet voor niets is dit materiaal bijzonder vaak te vinden in woningen. Het is verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren. Kies bijvoorbeeld voor stijlvolle zwarte of opvallend rode marmeren tegels in je badkamer. Ook geaderde of gewolkte marmer is bijzonder in trek. Dit natuursteen wordt vaak gebruikt in de keuken omdat het vlekbestendig is. Aan de andere kant ontstaat er wel veel sneller slijtage dan bij graniet. Ook is het niet verstandig om marmer buiten te plaatsen, omdat het niet vorstbestendig is.