Dit zijn de verschillende soorten airco’s voor in huis

0
862
vrouw geniet van de airco in huis

Als gordijnen, zonwering en isolatie niet helpen om het huis koel te houden dan is een airconditioning de ideale oplossing. Een airconditioner koelt de lucht in huis en voert warmte af naar buiten. Vaak kun je er één of meerdere kamers mee koelen. De mobiele airco’s kun je makkelijk verplaatsen en vaste airco’s zitten in één of meerdere kamers. In dit artikel leggen we je uit wat voor typen airco’s er zijn zodat jij zeker weet dat je de juiste uitkiest voor jouw wensen en woning.

De mobiele airco

Een mobiele airco, ook wel ‘monoblock’ genoemd, kun  je verplaatsen. Dit betekent dat je kunt koelen waar jij dat wil in huis. Mobiele airco’s voeren de warmte af door middel van een afvoerslang naar buiten. Echter is dit ook meteen het tegendeel van dit apparaat, want er komt hierdoor ook weer sneller warme lucht naar binnen. Het is dus belangrijk dat je de opening van het raam kunt afsluiten. Soms zit er een afdichtset bij waarmee je dit kunt doen en anders kun je deze vaak los kopen. Een mobiele airco kun je het beste niet in de zon zetten of pas op het heetst van de dag aanzetten. Tot slot kun je de luchtstroom het beste richten op de plek waar je zit: zo merk je er het meeste van.

Een vaste airco: single split of multi split

Je kunt ook kiezen voor een vaste airco. Deze type airco’s hebben een split systeem: een buitenunit die met één of meerdere binnenunits is verbonden. Hierdoor kun je dus één of meerdere kamers tegelijk koelen. Tussen deze units lopen leidingen met koudemiddel.

Tot slot: een single-split airco (één buiten- en binnenunit) is wel een stuk efficiënter dan een mobiele airco en koelt ook een stuk beter als het erg warm is. Gebruik een airco verstandig, want het kost veel geld en is niet bevorderend voor het milieu.