Zo zorg je dat je minder verpakking in huis hebt

0
833

Iedereen wil bewuster leven. Mogelijk doe je al heel veel en heb je jouw lifestyle behoorlijk omgegooid. Misschien kan je nog wel iets meer doen dan je op dit moment doet. Je zoekt op allerlei plekken naar video’s en artikelen met tips en trucs om bewuster te leven. Een goede manier om dan net wat duurzamer te worden, is door je bewust te worden van verpakkingen. Door hiermee aan de slag te gaan kan je namelijk de druk op het milieu flink verminderen op allerlei manieren. Maar hoe pak je dat dan aan, dat verminderen van de hoeveelheid verpakkingen in je leven?

Eigen tassen als startpunt

Het kan voor iedereen heel gemakkelijk zijn om te beginnen met minder verpakking. Het is namelijk een eerste stap om geen tasjes meer aan te nemen. Ook niet nu die van papier in plaats van plastic zijn. Die moeten immers nog altijd ook gewoon geproduceerd worden. Veel beter is het om een stevige boodschappentas te kiezen waar je vervolgens de rest van je leven mee doet. Of toch in ieder geval zo lang als mogelijk. Wanneer je zelf een tas hebt, dan zet je op een hele gemakkelijke manier namelijk al een hele grote stap in het terugdringen van de mate van materiaalgebruik. Dit is echter ook pas het begin van de mogelijkheden die je hebt. Je kan nog heel veel meer doen.

Bewust op zoek gaan naar minder verpakkingsmateriaal

Het is ook mogelijk om bewust op zoek te gaan naar minder verpakking. Zo is de ene supermarkt daar al wat verder in dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid plastic vellen die voorheen gebruikt werd bij het verpakken van vleeswaren. Bij veel supermarkten is dit al drastisch teruggedrongen. Ook veel zaken die per stuk werden verpakt, worden tegenwoordig in bulk verpakt. Of je kan het in ieder geval in bulk kopen. Door dit te doen dring je dus ook de mate waarin verpakkingen een rol spelen een flink stuk terug. Het is ook fijn voor jezelf, want je zit nooit meer met een overvolle vuilnisbak wanneer je veel minder weg te gooien hebt. Dit is dus ook net zo goed een reden om ervoor te willen kiezen als consument.

Meedoen aan nieuwe initiatieven

Je hebt ook steeds vaker de optie om mee te doen aan nieuwe initiatieven. Zo is er bijvoorbeeld een website die producten in potten aanbiedt. Die potten kan je dan weer terugsturen. Zo heb je dus alles wat je nodig hebt, maar heb je helemaal geen wegwerpverpakkingen meer. Daarmee kan je dus al snel veel bereiken. Het is daarnaast ook zo dat er steeds meer andere initiatieven komen waar je mee aan de slag kan gaan. Je zal merken dat het veel beter mogelijk is om zonder verpakkingen en andere afvalstromen te leven dan je altijd dacht. Voor je het weet heb je een afvalemmer die nog maar voor de helft of zelfs minder gevuld is wanneer het alweer opgehaald wordt!