Zo kan je zonder startkapitaal ondernemer worden

0
603

Heb je een goed idee om een eigen bedrijf te starten? Dan is het zeker leuk om daarmee aan de slag te gaan. Misschien houdt het idee dat je daar dan wel een startkapitaal voor nodig hebt je tegen. Dan is het goed om te weten dat dit allemaal ook wel meevalt. Je kan namelijk ook heel goed een eigen onderneming starten zonder dat je daar een groot startkapitaal voor nodig hebt. Wanneer je het op de volgende manier aanpakt, dan kan je eigenlijk direct al beginnen met ondernemen.

Werken vanuit huis

Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je niet veel ruimte nodig hoeft te hebben om een eigen bedrijf te beginnen tegenwoordig. Veel mensen hebben nog dat klassieke beeld van een kantoor en een magazijn in hun hoofd. In werkelijkheid heb je vaak niet veel meer dan een werkkamer in huis nodig. In sommige gevallen is zelfs dat niet nodig en is alleen je laptop al genoeg. Waardoor alles je werkplek kan zijn. Zo kan je dus al veel besparen, alleen al doordat je geen thuisbasis als ondernemer nodig hebt. Dat maakt de stap al een flink stuk kleiner.

Lening of investeerders?

Wanneer je geen geld hebt, maar wel wat kapitaal nodig hebt om te starten, dan kan je natuurlijk ook op zoek naar andere bronnen om aan dat geld te komen. Dat doe je dan bijvoorbeeld door te kijken of je een lening kan afsluiten bij de bank. Zakelijk lenen is over het algemeen goed mogelijk. Het is goed om ook te kijken of je misschien iets kan doen met investeerders. Dit kunnen bijvoorbeeld ook vrienden en familie zijn. Al kan het ook slim zijn om met mensen te spreken die al wat meer ervaring met zakelijk investeren hebben.

Zoek de bijzondere mogelijkheden op

Het is ook slim om op zoek te gaan naar bijzondere mogelijkheden. Wanneer je bezig bent met maatschappelijk verantwoord ondernemen, bijvoorbeeld in duurzaamheid of op sociaal vlak, dan kan het vaak zo zijn dat je steun van de overheid in de vorm van subsidies kan krijgen. Dit kan je helpen om van start te gaan met de onderneming die je voor ogen hebt. Wanneer je dus een bijzonder idee hebt, dan kan het vaak zo zijn dat er ook bijzondere bronnen zijn om aan je kapitaal te komen. Zoek dit daarom dus altijd goed uit.

Begin als sidehustle

Je kan ook het eigen bedrijf op een rustige manier opbouwen. Dat betekent dat je gewoon in dienst blijft bij je werkgever. Daarnaast begin je dan voorzichtig met het ondernemen. Dit wordt ook wel een side hustle genoemd. Je doet iets naast je werk wat je leuk vindt als het onder ondernemen valt. Het is in ieder geval goed om het vangnet van je vaste baan er nog naast te hebben. Zo kan je klein beginnen en heb je dus ook helemaal geen groot kapitaal nodig om goed te beginnen als ondernemer. Dit is altijd een optie.