donderdag, november 21, 2024

Wat houdt Koningsdag eigenlijk in?

Post date:

Author:

Category:

Dit jaar zag Koningsdag er heel anders uit dan normaal. Eerder vierden we de speciale dag met grote groepen vrienden, deden we heel wat drankjes op het terras en werd er tot heel laat door gefeest. Nu, in 2021, werden we erg beperkt door het coronavirus. We hielden ons meer bezig met het verschil tussen dit jaar en voorgaande jaren dan met de dag zelf. Alleen hoeveel weet de gemiddelde Nederlander nou echt over Koningsdag?

Wat houdt Koningsdag in?

Op Koningsdag vieren we de verjaardag van de koning. Op deze dag is er plaats voor feesten, een vrijmarkt en het dragen van oranje. Sinds 2014 valt de dag op 27 april, tenzij dit een zondag is; dan wordt de dag één dag verplaatst.

Geschiedenis Koningsdag

De geschiedenis van Koningsdag gaat ver terug in de tijd. Het begon eigenlijk met de Prinsessedag. Het idee van een feest kwam van de liberalen uit Nederland in 1885. Met de dag wilden zij de nationale eenheid benadrukken. Toen koningin Wilhelmina in 1891 Koning Willem III mocht opvolgen, werd de echte eerste Koninginnedag gevierd. Deze dag kwam uit op 31 augustus, aan het eind van de schoolvakantie. Dit maakt dat Koninginnedag ook een feestdag voor kinderen begon te worden. In 1902 werd het feest nog uitbundiger gevierd en kan het zelfs een volksfeest worden genoemd. Vooral het positieve bericht dat Wilhelmina genezen was van haar ziekte zorgde voor een groot feest in Nederland.

Waar komt de oranje kleur vandaan?

Met Koningsdag dragen we allemaal een oranje shirt of een oranje sjaal. We pakken de Nederlandse vlag erbij en hangen de oranje wimpel op. Maar waarom oranje? Dat verhaal begint bij prins Willem van Oranje. Zoals bekend is, heeft Willem van Oranje een belangrijke rol gespeeld in de oorlog tussen Nederland en Spanje. Hij was voor Nederland de leider van het verzet. Tijdens de opstand werd ook de Nederlandse vlag gecreëerd. Willem van Oranje trok vaak de kleuren wit en blauw aan. Deze kleuren kwamen dus in de vlag. Door zijn naam werd de oranje kleur toegevoegd aan de vlag: oranje, wit en blauw. Dit werd later veranderd, omdat oranje textiel vroeger schaars was. Toch hebben wij de kleur oranje nooit achter ons gelaten en is oranje zelfs in 2021, ongeveer 500 jaar later, nog steeds onze nationale kleur.

Waarom verkopen we onze spullen op Koningsdag?

Nu je de basis ongeveer weet van Koningsdag, is het wel wat aan de vreemde kant dat we met z’n allen massaal onze spullen verkopen. Want, wat heeft een dag die voor de feestdag van onze koning staat te maken met de verkoop van oude spullen? Dat wij spullen verkopen komt niet van heel lang geleden. In de jaren 60 wilde een bepaalde groep niets te maken hebben van het koningshuis. Deze groep staat nu bekend als de provo’s. Als verzet tegen het Koningshuis gooiden ze een in 1966 een vuurwerkbom naar de koets van Juliana. Even later in 1971 wilden de provo’s weer in verzet komen. Het oranjecomité was hiervan op de hoogte en zorgde voor een groot concert met in dezelfde stad toestemming om je spullen te verkopen. Zo ontstond geen ruimte meer om te provoceren.

Leuke sporten om een keer een kans te geven

Sporten is goed voor lichaam en geest. Het is bijvoorbeeld leuk om te doen. Je kan er doelen mee stellen. Je laat positieve hormonen...

Dit doe je tegen de herfstdip

Sommige mensen houden van de herfst. Voor andere mensen is het echter het begin van de ellende. Het is voor die groep zo dat...

Welke vaardigheden zorgen dat je succesvol bent op de arbeidsmarkt?

Wil je succesvol zijn in de hedendaagse arbeidsmarkt? Dan is het ook goed om te weten welke vaardigheden je nodig hebt om meer kans...