Waarom een boek het perfecte cadeau is

0
1531

Het is altijd lastig: cadeautjes bedenken. Of het nu voor een goede vriendin is die alles al een keer gekregen heeft, of voor je buurvrouw die je eigenlijk nog niet zo goed kent; je wilt natuurlijk aankomen met iets leuks, iets waarmee je kan laten zien dat je om diegene geeft of in ieder geval je best hebt gedaan. Die standaard douchesetjes zijn heerlijk, maar staan toch altijd een beetje afgezaagd, en die ‘ik neem je mee uit eten’-kaartjes zijn fantastisch totdat het moment komt waarbij jullie allebei de agenda erbij pakken en een datum moeten prikken… (en voor je het weet is hij of zij alweer jarig). Gelukkig is daar het boek: hét artikel bij uitstek dat altijd fantastisch is om cadeau te geven. Lees hieronder waarom jij bij elke gelegenheid kunt aankomen met een boek.

Een persoonlijk cadeau

Stap maar eens een boekwinkel binnen: er is zóveel keus, en dat is nou juist het voordeel van een boek geven als cadeau. Het wordt een persoonlijk cadeau omdat jij uit al die honderden boeken in de boekwinkel precies dát boek hebt gekozen voor de jarige job van vandaag. Vind je het lastig te bedenken wat diegene mooi zal vinden? Je kan ook iets kopen wat jij zelf mooi vindt en dat maakt het ook heel persoonlijk: ‘Ik vond dit zelf zo’n mooi verhaal en ik zou graag willen dat jij het ook leest.’ Vind je het zelf ook moeilijk kiezen tussen al die boeken? Vraag dan de verkoper in de boekenwinkel, die kan je vast wat aanraden. Op basis van het verkooppraatje kun je dan toch weer tegen je jarige tante zeggen: ‘De verkoper vertelde dat dit verhaal over paarden in IJsland gaat, en toen dacht ik aan jou…’

Een boek is altijd actueel

Een ander voordeel van een boek geven als cadeau is dat het altijd actueel is. Tenzij je een specifiek boek in je hoofd hebt dat je aan je moeder wilt geven, kun je namelijk ook gewoon iets kiezen tussen de titels die pas verschenen zijn. De meeste boekhandels hebben wel een tafel met de recente boeken waar je uit kunt kiezen. Het vergroot ook de kans dat de ontvanger het boek zelf nog niet heeft en het ook zeker nog niet gelezen heeft. Dat je het zelf ook niet gelezen hebt, is je dan ook meteen vergeven. ‘Ik heb goede dingen gehoord over dit boek,’ zeg je dan, ‘laat je me weten hoe je het vond?’ Een recent boek cadeau doen geeft jou op deze manier de gelegenheid betrokken en geïnteresseerd te zijn.

Het boek in het digitale tijdperk

In deze digitale tijden is het papieren boek natuurlijk minder populair geworden, maar jij kunt het uitsterven van het boek tegengaan! Verspreid jouw liefde voor boeken en zet al je vrienden en familie weer aan het lezen met jouw boekencadeaus. Vandaag de dag is een boek geven een origineel cadeau en dat maakt het des te leuker. Je geeft je vriend of vriendin een fysiek cadeau, maar met daarin een verhaal dat hem of haar kan verbazen en verwonderen. En daar komt helemaal geen scherm aan te pas!

Het perfecte cadeau

Het belangrijkste bewijs dat een boek het perfecte cadeau is, ontbreekt nog. Het helpt namelijk altijd om te bedenken hoe het voor jóú zou zijn om dat bepaalde cadeau te ontvangen. Zou jij het zelf niet ook heerlijk vinden een verhaal voor je verjaardag te krijgen?