woensdag, mei 27, 2020

Waarom autohuur symbool staat voor hoe we problemen moeten oplossen

Post date:

Author:

Category:

We willen een onbezorgd en vol leven leiden en tegelijkertijd ons steentje bijdragen aan de maatschappij waarin we leven. Dat lijkt steeds lastiger te gaan: we horen van alle kanten hoe we invulling moeten geven aan ons leven. Maar de oplossing voor veel problemen zijn een stuk praktischer dan we denken.

Wie met oudere generaties praat over hoe hun leven er destijds uitzag, hoort als terugkomend thema vaak dat vroeger het leven een stuk simpeler was. Thema’s en discussies die nu directe invloed hebben op de maatschappij en onze levens speelden nog niet, we waren ons niet bewust van bepaalde zaken om ons heen en we leken ons meer om elkaar te bekommeren.

Dingen die vroeger vanzelfsprekend leken, zijn veranderd. Waar we vroeger een of twee auto’s per gezin hadden, wordt het met name in de stad te duur – en tegelijkertijd weer een klimaatthema – om nog langer een auto te hebben. Ook vliegen naar bestemmingen wordt steeds vaker thema van debat, vanwege de effecten op het klimaat. Zulke problemen komen steeds vaker voor, en ze hebben met name betrekking op twee rode draden: het klimaat en geld. Het hebben van een eigen auto is duur en vervuilend.

Door het uitgebreide netwerk van openbaar vervoer in Nederland, in combinatie met lagere tarieven en steeds drukkere wegen, hogere parkeergelden in steden en restricties vanwege de uitstoot waar auto’s voor zorgen, komt het steeds vaker voor dat men zijn of haar auto weg doet. Je bent vaak sneller op je bestemming als je de tram, trein of bus pakt en je bent er ook nog eens minder aan kwijt. Daarnaast zijn bussen steeds vaker elektrisch, net als treinen en trams, waardoor de ecologische voetafdruk ook stukken minder is.

autoverhuur

Toch wel handig

Toch is het hebben van een auto af en toe heel handig. Als je naar plekken gaat waar minder bussen en treinen rijden, bijvoorbeeld. Of als je de auto nodig hebt op tijdstippen dat het openbaar vervoer niet meer rijdt. Of als je lekker een weekje op vakantie wilt, of als je er voor werk mee wilt imponeren. En voor dat soort momenten ga je uiteraard geen nieuwe auto kopen: een auto huren is op zo’n moment een veel verstandigere oplossing.

Een auto huren kan gemakkelijk, betrouwbaar en voordelig via goedkoperautohuur.nl, en kan in heel veel gevallen uitkomst bieden. Stel je voor, je wilt met een stel vrienden een week op vakantie naar het buitenland, en je wilt bijvoorbeeld uit klimaatoverwegingen niet met het vliegtuig terwijl de trein te duur is, dan is een huurauto een perfecte oplossing. Of je moet voor werk iemand ophalen van de luchthaven, dan wil je dat doen in een mooie auto.

Autohuur wordt op deze manier een oplossing voor een van de problemen waar veel mensen mee kampen: de auto weg doen, geld besparen en vertrouwen op het openbaar vervoer, of de auto houden terwijl deze ook nog eens slecht is voor het klimaat, maar wel een makkelijk transportmiddel is. Onlangs verscheen er een goed artikel over de mogelijke valkuilen bij autohuur.

De leenmaatschappij

Niet alleen autohuur, überhaupt is het huren of lenen van materiële zaken iets wat je steeds meer ziet. In plaats van het aanschaffen of bezitten van spullen, is het zoveel makkelijker en goedkoper om dezen bij particulieren of bedrijven tijdelijk te gebruiken. Met andere woorden: autohuur is het symbool van de leenmaatschappij, een van de beste oplossingen voor de problemen van de toekomst.

Het is iets wat je steeds meer ziet: mensen met een auto die deze via platformen uitlenen, mensen met een appartement die het bijvoorbeeld via Airbnb verhuren, bedrijven die kleren, gadgets, dingen voor evenementen enzovoorts verhuren. Sociale media, die perfecte platformen bieden om samen te komen, brengen mensen samen waardoor een levendige uitruil- of uitleeneconomie ontstaat. In plaats van dingen voor jezelf te houden, te bezitten en daar eigenlijk alleen maar geld mee te verliezen, is het juist zoveel verstandiger om het te delen.

Het carpoolen van de 21e eeuw, zo kan je deze oplossingen noemen. Waar we de afgelopen decennia, onder andere door toenemende welvaart en innovatieve technologie steeds egoïstischer zijn geworden, zijn we door de globale problemen bewust geworden van het feit dat wij samen de maatschappij vormen, samen problemen hebben gecreëerd en daar nu de gevolgen van ervaren en zo ook samen verantwoordelijk zijn voor de oplossingen.

vrijheid

Niet permanent maar tijdelijk

Hoewel zaken als autohuur of Airbnb uiteraard ook gewoon diensten zijn waar je voor moet betalen, gaat het in de essentie om het feit dat we geen permanente dingen meer willen bezitten, als appartementen of auto’s, maar deze maar tijdelijk willen gebruiken om zo hoge kosten te voorkomen, dingen te kunnen delen en het klimaat minder zwaar te belasten.

Het feit dat permanent bezit minder populair is toont aan dat de maatschappij minder egoïstisch wordt. Het toont aan dat we samen bereid zijn oplossingen te vinden voor de problemen van nu en morgen, dat we teruggaan naar de kern om zij aan zij de toekomst het hoofd te bieden. En het geeft hoop, dat ondanks de negatieve spiraal waarin we lijken te zitten – iets wat af en toe voor een behoorlijk wanhopig gevoel kan zorgen – er altijd initiatieven of trends waarneembaar zijn die laten zien dat het alleen maar beter kan gaan.

Lijkt het je een raar idee? Dat autohuur een veranderende maatschappij symboliseert? Dat is te begrijpen, maar de enige manier om te ervaren dat de voordelen veel verder gaan dan alleen het besparen van geld, is het te doen.

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....

Met deze sporten verbrand je optimaal calorieën

Het lijkt wel alsof we maar op twee sporten durven te vertrouwen als het om het verbranden van lichaamsvet gaat. Als je niet aan...

Waar woon je het duurst? En waar het goedkoopst?

Ben je op zoek naar de ideale plek om te wonen? Dan kijk je natuurlijk in belangrijke mate ook naar wat het kost. In...