Vijf tips om jouw zoon of dochter goed voor te bereiden op de eindexamens

0
1406
examentrainingen

Zit jouw zoon of dochter in het laatste jaar van de middelbare school? Dan breekt er een spannende tijd aan. In mei leggen zij namelijk de eindexamens af. Wanneer zij deze halen, komt er een einde aan hun middelbare schooltijd en kan hij/zij beginnen aan een vervolgstudie. Het halen van de examens is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn weliswaar leerlingen die er fluitend doorheen gaan, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Heeft jouw zoon of dochter moeite met bepaalde vakken? Dan wil je hem/haar hier ongetwijfeld een handje bij helpen. Veel ouders vinden dit echter lastig en weten niet precies wat zij kunnen doen. Om jou als ouder een handje te helpen, geven wij hieronder vijf tips om jouw zoon/dochter voor te bereiden op de eindexamens.

1. Help waar nodig

Net als ieder ander kind heeft jouw zoon/dochter ongetwijfeld ook een vak waar hij/zij moeite mee heeft. Vaak zijn dit exacte vakken, zoals natuurkunde of scheikunde. Wanneer jouw zoon/dochter dit vak niet begrijpt, ziet hij/zij ongetwijfeld op tegen het eindexamen van dit vak. Logisch, want het kan maar zo funest zijn wanneer het vak niet met een voldoende afgesloten wordt. Daarom doe jij er goed aan jouw zoon/dochter al in een vroeg stadium te ondersteunen bij dit vak. Help hem/haar met het maken van huiswerk en vraag geregeld hoe het gaat. Laat vooral merken dat je graag wilt helpen. Hierdoor krijgt jouw kind vast en zeker een fijn gevoel, waardoor ze jouw hulp eerder inschakelen.

2. Vertel je eigen ervaringen

Doet jouw zoon/dochter voor het eerst eindexamen? Dan weet hij/zij ongetwijfeld niet wat te verwachten. Dit maakt het natuurlijk extra spannend. Jij kunt deze spanning enigszins wegnemen. Hoe? Door te vertellen hoe jij jouw eindexamentijd ervaren hebt. Natuurlijk was het destijds heel anders, maar jij vond het ongetwijfeld net zo spannend als jouw zoon/dochter nu. Door er met elkaar over te praten, is de kans groot dat jouw zoon/dochter met minder spanning toeleeft naar de eindexamens.

3. Overhoren, overhoren en nog eens overhoren

De stof die voor de eindexamens geleerd moet worden, is vaak niet mals. Soms moeten er meerdere boeken doorgespit worden. Jouw zoon/dochter moet deze informatie natuurlijk zo goed mogelijk opslaan. Hierdoor wordt de kans op het halen van het eindexamen een stuk groter. Om jouw zoon/dochter extra goed voor te bereiden op het examen, kun jij hem/haar regelmatig overhoren. Op deze manier test je de kennis van jouw kind en bovendien weet jouw kind op deze manier ook of hij/zij al voldoende geleerd heeft of niet.

4. Koop een samenvatting of oefenboek

Om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens de eindexamens, helpt het vaak om oefeningen te maken of een samenvatting te lezen. Deze zijn namelijk vaak gericht op de stof die behandeld wordt in het examen. Hierdoor weet jouw zoon/dochter enigszins wat hij/zij kan verwachten. Probleem is alleen dat zo’n samenvatting of oefenboek niet zo makkelijk te verkrijgen is. Daarnaast kost dit vaak geld. Om jouw zoon/dochter een handje te helpen, kun jij zo’n samenvatting of oefenboek aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld bij Eindsprint.nl. Hier kun je onder meer samenvattingen en oefenboeken aanschaffen voor vakken als wiskunde en natuurkunde.

5. Geef jouw zoon/dochter op voor examentraining

Een samenvatting of oefenboek helpt vaak ter voorbereiding. Het heeft echter niet altijd het gewenste effect. Wanneer jouw zoon/dochter gewoon moeite heeft met een vak als scheikunde, kun je hem/haar natuurlijk ook nog opgeven voor examentraining. Dit is vaak een laatste redmiddel om goed voor de dag te komen tijdens de eindexamens. Bij examentraining wordt jouw zoon/dochter intensief begeleid. Vaak wordt zo’n training gegeven aan een select gezelschap, waardoor er veel persoonlijke aandacht is. Hierdoor kan ieder kind zijn vragen stellen. Ook worden de lastige onderwerpen nog een keer allemaal behandeld. Dit zorgt vaak voor de nodige opheldering en dat komt natuurlijk alleen maar van pas tijdens het eindexamen!