Handige tips voor het kopen van een nieuwe fiets

0
1738
fiets kopen

Is jouw oude fiets gesneuveld of gestolen? Of ben jij om een bepaalde reden niet meer in staat op jouw huidige fiets te fietsen? Dan moet je op zoek naar een nieuwe fiets. Gelukkig is dat vandaag de dag geen lastige opgave meer. In Nederland vind je tegenwoordig talloze fietsenmakers waar jij een nieuwe fiets aan kunt schaffen. Het is zelfs mogelijk om een fiets via het internet te kopen. Indien jij een nieuwe fiets zoekt, wil je er natuurlijk wel eentje die goed bij jou past. Kies daarom ook nooit lukraak een exemplaar uit, maar neem de tijd. Vind jij het lastig om een goede nieuwe fiets te vinden? Mogelijk kunnen onderstaande tips jou helpen bij jouw zoektocht!

1. Wat voor een fiets moet het worden?

Niet alleen zijn er tegenwoordig talloze fietsenwinkels, er zijn ook allerlei soorten fietsen. De keuze bestaat al lang niet meer alleen maar uit een fiets met of zonder versnellingen. De ontwikkeling van fietsen heeft de laatste jaren niet stilgestaan, waardoor er allerlei verschillende modellen bij zijn gekomen. Zo kun jij tegenwoordig bijvoorbeeld speciale stads- en vouwfietsen kopen. Deze fietsen zijn ideaal voor in de grote stad of om mee te nemen in het openbaar vervoer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de elektrische fietsen. Laatstgenoemde fietsensoort heeft de afgelopen jaren ook aan populariteit gewonnen. Voor jij op zoek gaat naar een fiets, is het belangrijk om te weten wat voor een soort jij wilt hebben. Indien jij dit weet, slinkt het aanbod namelijk behoorlijk. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om een fiets te vinden.

2. Waar gebruik je de fiets voor?

Een nieuwe fiets kopen is niet bepaald goedkoop. Nieuwe fietsen zijn nou eenmaal duur, zeker wanneer jij er eentje wilt met alles erop en eraan. Vraag jezelf voor aankoop altijd af waar jij de fiets allemaal voor gebruikt. Gebruik jij de fiets bijvoorbeeld maar twee keer in de week? Dan is het zonde om ontzettend veel geld uit te geven aan bijvoorbeeld een elektrische fiets. Je kunt in dat geval beter voor een wat goedkopere optie kiezen. Mogelijk kun jij wel ergens een tweedehands fiets op de kop tikken voor een prikkie.

3. Juiste hoogte van het frame

Zoals we reeds aangaven kun jij tegenwoordig een fiets kopen via het internet. Dit geniet echter niet de voorkeur van iedereen. Op zich wel logisch, want fietsen hebben verschillende maten. Indien jij een fiets online koopt, moet je wel weten welke framemaat jij moet hebben. Waarom deze maat zo belangrijk is? Om ervoor te zorgen dat jij geen fysieke klachten krijgt na een fietstocht. Daarnaast wordt het een stuk makkelijker om controle te houden over jouw fiets wanneer je de juiste framemaat hebt. Er zijn mogelijkheden om zelf jouw framemaat op te meten. Probleem is alleen dat jij dan niet zeker weet of je wel goed meet. Wil je dit voorkomen dat jij een fiets koopt met de verkeerde framemaat? Ga dan eens langs bij een fietsenwinkel. Hier beschikken ze namelijk over speciale apparaten waarmee ze jouw framemaat feilloos op kunnen meten. Indien jij jouw maat weet, kun je vervolgens alsnog een fiets kopen op het internet.

4. Op welke manier wil jij remmen?

Voor wat betreft het remmen kennen we twee mogelijkheden bij fietsen: de handrem en de terugtraprem. Bij een handrem maak jij gebruik van jouw handen om vaart te minderen. De meeste fietsen hebben een handrem aan de linkerkant en de rechterkant van het stuur. De linker handrem  is voor het voorwiel, de rechter voor het achterwiel. Ben jij niet gewend om met jouw handen te remmen? Dan doe je er goed aan voor een fiets met terugtraprem te kiezen. Hiermee minder jij vaart door je voeten naar achteren te bewegen. Wil jij jouw snelheid op beide manieren kunnen verminderen? Dat is ook mogelijk. Er worden namelijk ook fietsen verkocht met zowel handremmen als een terugtraprem.