Een elektrische fiets kopen? Let dan hierop!

0
1825
e-bike stad

We hebben een trend gespot; steeds meer mensen verruilen hun oude vertrouwde fiets in voor een hypermoderne vervanger, namelijk de e-bike! Elektrische fietsen zijn natuurlijk niet voor niets zo populair. Met een e-bike heb je namelijk altijd wind mee! Ben jij van plan om binnenkort ook je roestige omafiets te verruilen voor een moderne oplossing? Lees dan snel verder! In deze blog vertellen we namelijk alles wat je moet weten over elektrische fietsen, zodat jij er straks een uitkiest die helemaal bij je past!

Neem de tijd bij het kiezen van de perfecte elektrische fiets

Waar veel mensen zich op verkijken is dat je niet ‘zomaar’ een e-bike aanschaft. Er zijn namelijk ontzettend veel modellen op de markt die allen over andere feautures beschikken. Als je ervoor kiest om de eerste de beste e-bike te kopen die er een beetje mooi uitziet, is de kans aanwezig dat je eindigt met een fiets die toch niet helemaal aansluit op je verwachtingen. Daarnaast is de aanschaf van een e-bike vaak een behoorlijke investering waardoor het kiezen van dé perfecte e-bike natuurlijk gewenst is. Vergelijk en probeer om die reden eerst een paar modellen uit voordat je de knoop te vroeg doorhakt en straks eindigt met een fiets die het eigenlijk nét niet helemaal is. 

Waar ga je je e-bike voor gebruiken?

Voordat je kunt bepalen of een e-bike bij je past, dien je eerst voor jezelf duidelijk te hebben waarvoor je hem wilt gebruiken. Wordt het je boodschappenfiets of ben je van plan om dagelijks 20 kilometer heen én terug naar je werk te fietsen? Afhankelijk van het gebruiksdoel dien je namelijk rekening te houden met een aantal kenmerken. Zo is een belangrijke eerste controlepunt de actieradius van de accu. Als je van plan bent om verre afstanden te fietsen is het verstandig om een fiets te kiezen die is voorzien van een accu met voldoende actieradius. 

Test het uit!

Een volgend punt waar je aandacht aan dient te besteden is het motortype. Als je nog niet eerder op een e-bike hebt gefietst is het lastiger om een voorkeur te hebben voor de plaatsing van de motor in de fiets. Dit is deels ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Er valt in ieder geval te zeggen dat een voorwielmotor  aanvoelt alsof je voortgetrokken wordt, een achterwielmotor aanvoelt als een constant duwtje in de rug en een middenmotor de meest natuurlijke rijervaring biedt. Aan te raden is in ieder geval om alle motortypen uit te testen zodat je zelf kunt ervaren wat je het fijnst vindt!