Waarom is slaap zo belangrijk?

0
952

Slapen is essentieel voor je gezondheid. Waarom dit echter is, is helemaal niet zo goed uitgelegd. Slapen kan je namelijk een lang en gelukkig leven bezorgen. Het is alleen wel van groot belang dat je het dan goed aanpakt. Zo moet je bijvoorbeeld in ieder geval genoeg slaap krijgen. Om je een idee te geven van wat dit je allemaal kan opleveren, vind je hier een aantal punten waarop goede nachtrust jouw kwaliteit van leven beter kan maken. Het is wel heel aantrekkelijk om daar dus de vruchten van te gaan plukken.

Minder last van stress

Slaap is misschien wel één van de belangrijkste wapens in de strijd tegen stress. Het zorgt direct voor een beter humeur. Daarnaast helpt het ook om je productiviteit te verhogen. Je hebt minder last van angsten wanneer je voldoende rust krijgt. Omdat je met een betere productiviteit ook weer een betere nachtrust krijgt, kom je dus in een cirkel waarin je beter en beter slaapt. Waardoor de kans op angsten ook steeds kleiner wordt. Wat er dan weer toe leidt dat je minder last zal hebben van stress.

Meer met je brein doen

Nachtrust zorgt voor herstel. Dat geldt niet alleen voor je lichaam, het geldt ook voor je geest. Wanneer je slaapt, dan zorgt dat voor een betere diepgang van je geheugen. Als je slaapt dan kan je alles wat je leert en meemaakt ordenen in je hoofd. Dit helpt je om herinneringen op te halen, maar ook om verbanden te leggen. Wanneer je voldoende rust hebt gekregen, dan kan je ook gemakkelijker nadenken. En dat helpt je weer om betere beslissingen voor je leven te maken. Het is dus zo dat je slimmer kan handelen wanneer je voldoende goede slaap krijgt in het leven.

Verbeteren van je immuunsysteem

Wanneer je voldoende slaapt, dan zal dat een positief effect hebben op je immuunsysteem. Je zorgt dat dit optimaal wordt. Het helpt je om bijvoorbeeld te voorkomen dat je flink ziek wordt van een griep of verkoudheid. Je kan het wel krijgen, maar het zal geen grote grip op je krijgen. Ook is bijvoorbeeld bewezen dat mensen die voor een griepprik in aanmerking komen, hier meer profijt van hebben wanneer ze voldoende goede slaap krijgen. Dit is dus ook een reden om toch te proberen je nachtrust wat te verbeteren.

Minder last van pijn

Slaap is ook een manier om iets aan pijn te doen. Wanneer je slaapt, verhoog je je pijngrens. Je merkt dit al direct. Een nacht met minder goede nachtrust zal je de dag erna meer last geven van kleine kwaaltjes in het lichaam. Wanneer je echte acht uur goed hebt liggen slapen, dan voelt jouw lichaam sterk en soepel aan. Dit komt onder andere doordat je lichaam meer kans krijgt voor herstel in je slaap. Je lichaam gebruikt de aangemaakte eiwitten om je cellen te repareren. Vooral spierpijn is goed te herstellen in je slaap. Profiteer daar dus ook volledig van met goede nachtrust. Dit levert je veel op.