De voordelen van de fiets

0
996

Nederland is het fietsland bij uitstek. Het is dan ook niet gek dat je er zelf ook veel gebruik van maakt. Je weet dat het goed voor je conditie en je gezondheid is. Daarnaast zitten er ook allerlei andere voordelen aan het vaker gebruikmaken van de fiets. Er zitten ook voordelen tussen die je misschien helemaal niet kent. Die gaan we daarom op deze plek eens bespreken. Zo wordt het alleen maar nog aantrekkelijker om nog vaker de tweewieler te kiezen als je op pad gaat. Neem dit artikel eens rustig door.

Beter kunnen slapen

Fietsen helpt je om beter te kunnen slapen. Uit onderzoeken blijkt dat dagelijks zo’n 20 tot 30 minuten fietsen goed helpt bij mensen die met slapeloosheidsaandoeningen kampen. Ze hebben door deze dagelijkse activiteit nog maar de helft van de tijd nodig om in slaap te komen. Bovendien verlengt het ook nog eens de totale tijd van slapen. Dit heeft te maken met het effect op je biologisch ritme. Ook wanneer je niet perse met slapeloosheid te maken hebt, kan het handig zijn om het fietsen te benutten om wat gemakkelijker droomland te bereiken wanneer je je bed in duikt.

Beter kunnen denken

Uit een ander onderzoek is gebleken dat ook je vermogen om te denken erop vooruit gaat wanneer je veel fietst. Ze capaciteiten van je hersenen kunnen tot wel 15 procent beter worden wanneer je ze net na het fietsen gebruikt. Bovendien is bewezen dat regelmatig fietsen bijdraagt aan het opbouwen van nieuwe hersencellen. Specifiek in de delen waar je geheugen zit kan je hier veel voordeel van hebben. Ook deze voordelen kunnen het dus aantrekkelijk maken om net wat vaker de fiets te pakken als je iets moet doen.

Je gaat er beter uitzien

Van fietsen ga je er ook beter uitzien. Het gaat niet alleen om het afvallen dat je mogelijk een beetje aanjaagt wanneer je meer gaat bewegen. Ook kan fietsen goed zijn voor je huid. Wie wat meer fietst, wapent zich tegen uv-straling en veroudering van de huid. Daardoor blijf je er langer jong en fris uit. Ook hier is een goede verklaring voor te geven. Het is namelijk zo dat de bloedcirculatie beter verloopt. Je huid krijgt meer voeding en zuurstof en kan daardoor dus ook beter herstellen. Dit helpt je dus om er flink veel beter uit te gaan zien.

Beter voor je uithouding

Wanneer je regelmatig de fiets pakt dan zal je dat ook al snel merken aan je uithoudingsvermogen op andere vlakken. Het is niet zo dat je bijvoorbeeld beter wordt in hardlopen als je gaat fietsen. Daarvoor is specifieke training nodig. Wel merk je dat je algehele conditie vooruit gaat. Dat betekent dus dat je net wat gemakkelijker alles kan uithouden. Waardoor je dus ook veel meer uit je dag en je activiteiten kan halen. Dit is op zich al een belangrijke reden om dus ook met regelmaat de fiets te pakken om de voordelen ervan te ervaren. Je gaat er flink op vooruit.