Online shopping is voor de meeste mensen tegenwoordig de methode van voorkeur wanneer ze iets willen kopen. Je kan het doen wanneer het jou uitkomt, je hoeft er de deur niet voor uit en je vindt altijd wat je zoekt. Nederlanders geven maandelijks al snel meer dan honderd euro uit aan online winkelen. Of het nu gaat om het boeken van een reis of het kopen van nieuwe kleding. Alles is te krijgen en daarom wordt dit ook gretig gedaan. Er is echter wel een groot probleem: fraude.
Een erkende winkel kiezen
Als het gaat om het voorkomen van fraude bij online shopping, dan kan je een aantal dingen doen. Zo is het bijvoorbeeld slim om voor een erkende winkel te gaan. Dit kan je bijvoorbeeld herkennen aan het webwinkel keurmerk. Daarnaast is het altijd slim om even de contactgegevens te controleren. Als je goede ervaringen met een winkel hebt, dan is het ook slim om gewoon trouw te blijven aan die winkel. Je weet dan in ieder geval zeker dat het goed zit. Dit maakt de kans dat je opgelicht wordt direct al een stuk kleiner.
De juiste veiligheidsmaatregelen
Het is ook belangrijk om te onderzoeken of een webwinkel wel de juiste veiligheidsmaatregelen heeft genomen. Een goed voorbeeld is het verschil tussen een website die met http begint en een website die met https begint. De tweede heeft namelijk het zogenaamde SSL-certificaat. Dit betekent dat er extra versleuteling van persoonsgegevens plaatsvindt. Dat maakt het dus veel moeilijke voor criminelen om aan jouw gegevens te komen. Daardoor is de kans op fraude dus direct ook een stuk kleiner. Naast de webwinkel zelf vormt de groep hackers immers ook een groot probleem. Daarom kies je altijd dit type webwinkel om veilig te zijn.
Controleer de essentiële punten
Het is ook belangrijk dat je goed oplet op de essentiële punten. Zo wil je bijvoorbeeld op een veilige manier kunnen betalen. Denk aan iDeal, creditcards of PayPal. Wanneer dit wordt aangeboden in de webwinkel, dan is de kans een stuk groter dat je met een veilige partij te maken hebt. Een ander essentieel punt is bijvoorbeeld het design van de webwinkel. Word je niet oneerlijk verleid? Kijk daarbij bijvoorbeeld ook uit met aanbiedingen. Als het te mooi om waar te zijn lijkt, dan is de kans dat dit ook echt het geval is best groot.
Neem de reviews door
Wanneer je een product koopt, dan onderzoek je natuurlijk alles. Je kijkt bijvoorbeeld naar wat andere kopers erover te zeggen hebben. Het is eigenlijk ook vreemd dat je niet hetzelfde doet wanneer je bij een winkel iets gaat kopen. Ook van de vele webshops zijn voldoende goede reviews te vinden. Die maken je al snel een stuk wijzer of een winkel wel eerlijk en zuiver is. Het is dus zeker aan te raden om naast reviews van producten ook reviews van de aanbieder door te nemen. Er zijn talloze goede reviewsites waar je een eerlijk beeld kan vormen van de aanbieders.