Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, kun je deze bij één van de vele autobedrijven in Nederland kopen. Helaas vindt niet iedereen hier zijn/haar droomauto. Denk in dat geval niet direct dat je voor een andere auto moet kiezen. Nee, want je kunt namelijk ook een auto importeren uit Duitsland. Doordat auto’s bij onze oosterburen vaak een lagere aanschafwaarde hebben, kun je geld besparen. Maar hoeveel kost een auto importeren uit Duitsland je eigenlijk? Dat vertellen wij je in deze tekst.
Afhankelijk van de prijs van de auto
Het is op voorhand niet te zeggen hoeveel een auto importeren uit Duitsland jou precies kost. Waarom niet? Omdat de kosten afhankelijk zijn van een aantal factoren. Zo speelt het soort auto dat je wilt importeren mee in de uiteindelijke prijs. Als je een nieuw model van een specifiek merk zoekt, betaal je hier logischerwijs meer voor dan voor een ouder model. De aanschafwaarde van een relatief nieuwe auto ligt namelijk hoger dan die van een oudere auto. De prijs wordt onder meer bepaal door de leeftijd en de kilometerstand van het voertuig.
Vervoer naar Nederland
Naast de aanschafwaarde komen er nog andere kosten kijken bij een auto importeren uit Duitsland. Je moet het voertuig namelijk naar Nederland vervoeren. Dit kunt je op twee manieren doen. Je kunt de auto zelf naar Nederland rijden of hem laten vervoeren. Welke manier je ook kiest, je bent er hoe dan ook geld aan kwijt. Als je de auto zelf rijdt, moet je tanken. Besteed je het transport uit? Dan brengt dit eveneens kosten met zich mee.
Registratiekosten RDW
Wanneer jouw auto in Nederland is gearriveerd, moet je deze registreren bij de RDW. Hiervoor moet je met de auto een officieel RDW-keuringsstation bezoeken. Als alles in orde blijkt, wordt jouw auto geregistreerd in Nederland. Zo’n registratie brengt kosten met zich mee. Bovendien betaal je voor de brandstof die je kwijt bent om naar een RDW-station te rijden met de auto.
Belasting
Als jouw auto geregistreerd is, ben je nog niet van alle kosten af. Nee, want je moet namelijk ook BPM-aangifte doen. Deze afkorting staat voor belasting personenauto’s en motorrijwielen. Het bedrag dat je aan BPM moet betalen, hangt af van het soort auto dat je gekocht hebt. Kortom: een auto importeren brengt flink wat kosten met zich mee.
Zelf doen of uitbesteden?
Wie een auto wil importeren, kan alles zelf regelen. Je kunt het ook uitbesteden aan een auto-importbedrijf. Zo’n bedrijf kent het klappen van de zweep, waardoor je zelf nergens omkijken naar hebt. Uitbesteden kost je geld, maar je kunt er ook door besparen. Zo’n bedrijf houdt bij de BPM-aangifte namelijk rekening met het voordeligste BPM-regime. Hierdoor verdien je de kosten die uitbesteden met zich meebrengt eigenlijk altijd weer terug.