Hoelang blijft cash geld nog bestaan?

0
1304

Het gebruik van cash geld is al vele jaren aan het afnemen. Eerst kwam er de girokaart, toen de pinpas, toen online bankieren en nu zijn er ook nog eens allerlei alternatieve betaalvormen. Tel daarbij op dat de coronapandemie zorgde voor een snelle terugloop van het gebruik van cash en het is niet zo vreemd dat je eigenlijk zelden nog papier of munten in handen hebt. Het is ook helemaal niet vreemd als je je afvraagt of er nog wel een toekomst is voor cash. Zal het nog lang duren voordat we een cashloze samenleving worden? Het is zelfs zo dat dit misschien al dichterbij is dan je tot nu toe had gedacht.

Niet meer op straat pinnen

Pinnen is tegenwoordig de belangrijkste vorm van betalen. Tijdens de pandemie was het na vele jaren eindelijk zo dat dit het gebruik van cash voorbij schoot. Dat komt echter vooral ook door een andere belangrijke ontwikkeling. Het is je misschien zelf ook al wel opgevallen. Er zijn namelijk steeds minder plekken in Nederland waar je geld uit de muur kan halen. Je kan niet meer zomaar even naar de bank lopen om er bij de automaat een stapeltje briefjes te tappen. Waardoor het dus ook steeds logischer wordt om dan maar gewoon rechtstreeks met je pas te betalen. Het aantal pinautomaten loopt nog altijd terug, dus zal dit ook nog meer gevolgen voor cash hebben in de komende jaren.

Minder buiten de deur kopen

Een andere reden waarom cash minder en minder belangrijk wordt, is dat er minder buiten de deur wordt gekocht. Je kunt nagenoeg alles gewoon online bestellen. Zelfs tot je auto aan toe kan je gewoon via een webshop aanschaffen. Vaak komt daar dan ook direct het online afrekenen bij kijken. Door een aantal bits heen en weer te zenden, is dan gemakkelijk geld van de ene rekening naar de andere te krijgen. Daardoor is het gebruik van cash dus ook niet zo belangrijk meer. Het is dus ook niet gek dat de briefjes en munten waar je voorheen zo aan gehecht was tegenwoordig helemaal niet zo’n grote rol meer spelen. Je kan dat wat je op je rekening hebt staan gewoon giraal gebruiken om al je kosten en aankopen mee te dekken, zonder het ook maar een moment in handen te hebben.

Beter voor de veiligheid

Naast het gemak waarmee je tegenwoordig op andere manieren kan betalen, is er nog een reden waarom je veel minder cash ziet dan voorheen. Het is namelijk ook zo dat het een stuk veiliger is zonder het geld in je handen. Dat geldt voor jou persoonlijk, want je bent minder aantrekkelijk als doelwit. Het geldt echter net zo goed voor de banken, want die hebben ook veel minder met ramkraken te maken nu de pinautomaten weg zijn. In alle opzichten hoef je dus veel minder bang te zijn dat je je geld kwijtraakt aan boeven en criminelen. Ook dat speelt natuurlijk een grote rol in het verdwijnen van cash!