woensdag, mei 27, 2020

Gezondheid en zelfstandigheid

Post date:

Author:

Category:

Aangepast vervoermiddel

Iedereen ziet het nut ervan in dat mensen zolang mogelijk zelfstandig blijven. Zelfredzaamheid komt dan om de hoek kijken. Daarvoor zijn vaak aanpassingen nodig voor de ouderwordende mensen, maar ook voor mensen met een beperking. Het is schitterend om te zien hoe jonge mensen met een beperking zich weten te redden met hulpmiddelen en daardoor bijna geheel zelfstandig door het leven gaan. Dit is heel belangrijk voor de eigenwaarde! Een aangepast vervoermiddel is vaak een prima oplossing om eropuit te kunnen gaan. Het openbaar vervoer is in veel gevallen te moeilijk bereikbaar en vaak ook niet geschikt om daar gebruik van te maken. Gelukkig zijn er aangepaste vervoermiddelen op de markt. En deze blijven zich ontwikkelen voor meer bewegingsvrijheid van velen, van jong en oud.

Aanpassing woning

Veel ouderen willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen ook als ze minder mobiel worden. Dat kan vaak prima, als er aanpassingen aan de woning worden uitgevoerd. Niet elke woning is daarvoor geschikt. Laat een ervaringsdeskundige hiernaar kijken. Het is de moeite waard om de mogelijkheden te bekijken. Er zijn vergoedingen mogelijk voor het aanpassen van een woning. Neem daarvoor contact op met een medewerker van het WMO, dit de wet maatschappelijke ondersteuning. Je kunt voor meer informatie in je eigen gemeente terecht. De vergoeding kan zijn voor een traplift, een verhoogd toilet, een aanrecht waar je met de rolstoel onder kunt, een alarminstallatie enz. Vaak is er een eigen bijdrage nodig. Zijn er teveel aanpassingen nodig of is het bijna onmogelijk de woning geschikt te maken om er langdurig te verblijven met een aandoening of handicap, dan wordt er aangeraden om te verhuizen naar een woning die al aangepast is of goedkoper is om aan te passen.

Verhuizing naar geschikte woning

Soms is verhuizen naar een andere woning aan te raden of zelfs noodzakelijk. Er zijn gezellige seniorenwoningen te huur. Toch is het een grote stap in veel gevallen voor ouderen om deze stap te zetten. Eenmaal gesetteld, dan is de kans groot dat men blij is met deze verandering. Deze biedt nieuwe mogelijkheden. Ook voor de kinderen is het vaak erg prettig als ze weten dat hun ouders op de juiste plek zitten, eventueel met alarminstallatie enz. Een heel veilig gevoel voor de ouderen en hun kinderen. Een grote zorg valt weg als ouders zijn verhuisd naar een geschikte woning met de faciliteiten die ze nodig hebben. Ook bij een verhuizing kan er sprake zijn van een vergoeding van een deel van de kosten door het WMO. Wil je precies weten om hoeveel geld dat gaat, dan dien je contact op te nemen met je eigen gemeente. Er zijn geen vaste bedragen te noemen, de onkosten zijn per persoon anders en de vergoedingen ook.

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....

Met deze sporten verbrand je optimaal calorieën

Het lijkt wel alsof we maar op twee sporten durven te vertrouwen als het om het verbranden van lichaamsvet gaat. Als je niet aan...

Waar woon je het duurst? En waar het goedkoopst?

Ben je op zoek naar de ideale plek om te wonen? Dan kijk je natuurlijk in belangrijke mate ook naar wat het kost. In...