woensdag, mei 27, 2020

Seizoensgebonden producten en streekproducten

Post date:

Author:

Category:

Wil je wat minder uitgeven aan eten en drinken en toch een volwaardige maaltijd op tafel zetten? Kies in dat geval voor seizoensgebonden producten en streekproducten. Dat geldt voor groenten maar zeker ook voor fruit. De producten komen dan bijna rechtstreeks van het land op je bord en dat zul je proeven. Vers geplukte spruiten in de winter, boerenkool en winterwortelen, andijvie en diverse koolsoorten zorgen ervoor dat je ook in de winter zeer gevarieerd kunt eten, van Nederlandse bodem. Maak er een heerlijke stamppot van. Goed voor jouw gezondheid, maar ook voor het milieu, denk aan het vervoer van de producten die geïmporteerd worden met het vliegtuig, de kassen die verwarmd moeten worden. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan producten van eigen bodem in het seizoen waarin ze het meeste voorkomen.

De weekmarkt

Heeft jouw buurtsuper hoofdzakelijk groenten en fruit uit het buitenland in haar assortiment? Bezoek de weekmarkt om verse groenten en fruit te kopen. De weekmarkt heeft een vaste plaats in jouw dorp of stad, ook verschijnt ze op een vaste dag en tijd in de week. Je vindt er verse producten en vaak zijn er leuke aanbiedingen en acties. Naast mooi fruit en fijne groenten staan er vaak nog andere kramen zoals een kaaskraam, een kraam met sokken, met ondergoed en pyjama’s, kaarten, vis enz. Je kunt gezellig winkelen op de weekmarkt. Sommige kramen staan er al vele jaren. Fruit en groenten zijn heerlijk vers, dus je kunt ze thuis nog even bewaren. Vergelijk het met de supermarkt, deze producten hebben vaak al een lange weg afgelegd. Toch zie je de opkomst van de verkoop van versproducten van een leverancier uit het dorp of stad ook in de supermarkt.

Vers en vol vitaminen

Lekker en gezond eten willen we allemaal, als het maar niet teveel tijd kost om het eten te bereiden. Maak het jezelf gemakkelijk door een heerlijke pan soep te maken van bouillon, toegevoegde verse soepgroenten en vermicelli. Maak een grote pan en je hebt twee dagen lekkere groentesoep, vers en vol vitaminen. Bewaar de soep voor de tweede dag in de koelkast en de smaak in nog net zo lekker als de eerste dag. Ditzelfde kun je doen met stamppot. Je koopt groenten van het seizoen. In de winter zou je winterwortelen kunnen nemen en je voegt er uien en aardappelen aan toe. Voor weinig geld zet jij een grote pan stamppot, hutspot op tafel, die ook de tweede dag nog heerlijk smaakt. Je kunt tijd en geld besparen als je een beetje oplet wat je koopt en waar je het koopt en als je voor twee dagen eten bereidt.

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....

Met deze sporten verbrand je optimaal calorieën

Het lijkt wel alsof we maar op twee sporten durven te vertrouwen als het om het verbranden van lichaamsvet gaat. Als je niet aan...

Waar woon je het duurst? En waar het goedkoopst?

Ben je op zoek naar de ideale plek om te wonen? Dan kijk je natuurlijk in belangrijke mate ook naar wat het kost. In...